ТЕЦ "Марица-изток 2" ще взима заем за оборотни средства

ТЕЦ Марица-изток 2 ще взима заем за оборотни средства
Източник: БГНЕС

Закъсалата за пари ТЕЦ "Марица-изток 2" търси банки за заем под формата на овърдрафт. Той ще бъде с лимит от 25 млн. лв., става ясно от публикуваната обществена поръчка. Намерението на централата е да използва овърдрафта като оборотни средства за покупка на суровини, материали и други нужни за функционирането на теца стоки, предаде 3е-news, цитиран от в. "Сега". Заемът няма нищо общо с парите, нужни на теца за покупка на парникови емисии - разход, който бе напът да фалира компанията.

Основното изискване на държавната централа е да не се търси обезпечение по кредита. Едната позиция е за 15 млн. лв., а другата е за 10 млн. лв., показват още документите. Кандидатите за процедурата могат да подават оферти до 1 април, като те ще бъдат отворени още на следващия ден. Договорите се очаква да влязат в сила или от датата на сключване, или най-късно до 7 май.

Преди седмица стана ясно, че спасяването на "Марица-изток 2" ще струва скъпо и връщането ѝ към живот отново ще бъде платено от компанията майка - Българския енергиен холдинг. За целта мегаструктурата смята да увеличи капитала на теца с около 600 млн. лева. Преди това да стане обаче, България трябва да получи разрешение от Брюксел.

В същото време днес е първото заседание по делото на сдружение "За Земята - достъп до правосъдие", което обжалва решението на екоминистерството от края на 2018 г. за актуализация на разрешителното на ТЕЦ "Марица-изток 2". С решението на Нено Димов централата на практика може безсрочно да не спазва новите екоизисквания.

Толерираната от институциите електроцентрала замърсява със серен диоксид района на Гълъбово, а според последните компютърни модели токсичният облак се разпростира над цяла Южна България и стига чак до Солун, изтъкват от "За Земята"."Настояваме институциите да кажат защо "ТЕЦ Марица-изток 2 работи без нужните инвестиции в екологичност, тежи на енергийната система с отрицателните си финансови резултати и постоянната нужда от държавна подкрепа с неясен принцип", заяви Меглена Антонова от "Грийнпийс -България".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.