Търговци от "Граф Игнатиев" ще съдят Столична община

Търговци от Граф Игнатиев ще съдят Столична община
Източник: Евгения Чаушева/Actualno.com

Граждани и собственици на търговски обекти на ул. „Граф Игнатиев“ в София завеждат колективен иск към Столична община заради дългия ремонт на улицата и претърпените щети, съобщи БНР.

Според адвокат Ивана Мурджева колективните искове са много по-полезни от индивидуалните такива. Тя посочи, че основното, на което е базиран искът, е справедливо обезщетение. „За периода, който започнахме тази кампания, търговците, макар и в момента да не са твърде много, са достатъчни и са твърдо решени да се присъединят към такъв колективен иск. Такъв иск дава ясен знак на онзи, който е причинил вредата, че поведението и причиняването на колективни щети трябва да бъде по някакъв начин възмездено. Хубавото на тези искове е, че съдебното решение ще се отнася до всички“, обясни адвокат Мурджева.

Тя подчерта, че не оспорват необходимостта от подобряване на градската среда: „Оспорваме обстоятелството, че започването на този ремонт е стартирало без общината в нито един момент да направят някаква оценка как нейните добри намерения ще се отразят върху съществуващия бизнес в района. Там са малки предприемачи“.

Диана Дамянова, която има магазин на ул. „Граф Игнатиев“, посочи, че наемите на улицата варират между 1000 лв. и 2000 евро. Над 70% от магазините са затворили заради ремонта, а магазините, които работят в момента, са с нови наематели. „Не завеждаме иск срещу ремонта, а завеждаме иск срещу недопустимо дългия ремонт. Поставили сме в иска си желание за обезщетение между нормалните обороти, които сме правили преди ремонта, и тези, които сме правили по време на ремонта, като изключваме 3-те месеца, в които вярваме, че е трябвало да бъде направен ремонтът. Не претендираме за целия период от 11 месеца, колкото трае ремонтът, а за около 6 от тях - другите ги приемаме, че са били необходими“, уточни Дамянова пред националното радио.

Зам.-кметът по финансите и транспорта в Столична община Дончо Барбалов заяви, че искът е за сериозна сума, която по думите му няма как да бъде платена с еднолично решение, на който и да е в общината: „Ако имат претенция към общината, имат пълното право да се обърнат към съда. Ако искат да съдят, тяхно право е“.

Адвокат Мурджева подчерта, че собствениците на магазини не са искали да съдят общината, а да се споразумеят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.