Улесниха наемането на работници от държави извън ЕС

Улесниха наемането на работници от държави извън ЕС
Източник: БГНЕС

Отдавна исканото от много компании облекчаване на процедурата за внос на чуждестранни работници официално стана факт.

Това стана с промени в Закона за МВР, приети на второ четене, според които т.нар. синя карта за висококвалифицирани служители от страни извън ЕС да се издава при облекчени условия.

Предложението предвижда да се премахне ограничителният списък с професии, според който се внасят висококвалифицирани кадри. Допълнително валидността на картата ще се повиши - от една година в момента до четири години.

В момента всяка синя карта се издава за по една година с възможност да се поднови за допълнителен период от още една, без ограничение в броя на подновяванията. Трябва обаче да има основание. С новите текстове първоначалният лимит ще бъде увеличен до 4 години. Също така ще отпадне списъкът с професии, по който могат да се внасят висококвалифицирани специалисти без доказана липса на кадри (чрез "пазарен тест"). Към момента този списък включва десет професии - от сектора на информационните технологии.

Промените срещнаха опозиция от страна на БСП, които заедно със синдикални организации считат, че по този начин се застрашава българският трудов пазар.

Според тях една по-добра алтернатива е да се вдигнат заплатите от страна на бизнеса.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче смята, че възнагражденията на висококвалифицираните кадри и по принцип са високи, но въпреки това не достигат кадри, което прави наложителни мерките.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.