Върбакова няма да може да иска по-скъп ток 3 години


Върбакова няма да може да иска по-скъп ток 3 години
Снимка:

3206

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова не се появи на заседанието на парламентарната комисия за ЧЕЗ.

Вместо нея там основно говори Милена Стоева – председател на директорския борд на "Инерком". Стоева не съобщи нищо ново, като впечатление направи изявлението от страна на финансиста на компанията "нещата се движат сравнително организирано" - водели се разговори с банки за финансиране на сделката.

Милена Стоева отрече и "Инерком" да е участвала в процедурата по изготвяне на заявлението за цената на тока, подавано пред КЕВР, от страна на ЧЕЗ за следващите три години. Въпрос по тази тема зададе червеният депутат Таско Ерменков, който попита и как компанията на Гинка Върбакова планира да си върне инвестицията, ако не чрез по-висока цена на тока. За съжаление три години ще трябва да изпълняваме заложения от ЧЕЗ план по отношение на цената на тока, гласеше отговорът. Говорим за прогнозни парични потоци, ще искаме внимателно да преценим ефекта им, каза финансистът на "Инерком България" и увери, че компанията има "достатъчно парични потоци", за да си върне разходите по инвестицията. Инвестицията е рационална и би могла да се върне нормално, беше оценката на "Инерком България", без да бъдат уточнявани никакви числа.

"През годините ЧЕЗ е било достатъчно печелившо и жизнено дружество", подчертаха хората на Върбакова, като добавиха, че не трябвало да има притеснения в тази насока.

На изричен въпрос за колко време "Инерком България" трябва напълно да се разплати с ЧЕЗ, когато бъде подписан окончателният договор, отговорът беше, че срокът за изпълнение на сделката е "търговска тайна". Досега появилата се информация в публичното пространство беше, че "Инерком България" трябва да плати за 9 месеца 342 млн. евро. Цената и периодът на плащане обаче щели да бъдат казани, когато приключи сделката.

Екипът на фирмата беше попитан и за произхода на средства, с които ще стане финансирането, като народният представител от БСП Крум Зарков изрично зададе въпрос дали като доказателство за способността на "Инерком България" да гарантира инвестицията си е представено писмо от Българската банка за развитие (ББР) и от "други български кредитни институции" (бел. ред. - спрегнаха се имената на "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка, за която Жельо Бойчев каза на предишното заседание, че е издала писмо "за интерес" да финансира праг от 80 млн. евро по сделката). Няма как да бъдат представени писма за сигурен кредит от банки, каза финансовият директор на "Инерком", който уточни, че банките казвали, че имат интерес и си оставяли възможност за т.нар. дю дилиджънс т.е. пълен одит. Когато има окончателен договор за продажба, тогава има последващи тежки договори с банки за кредити, добави той и уточни, че "Инерком" дала достатъчно индикации, че разполага с достатъчно капитал да удовлетвори претенциите на ЧЕЗ и на банките. В сделка от подобен мащаб продавачите обикновено се интересуват на първо място от цената, гласеше акцентът в отговора, както и уточнение, че се изпитват "огромни притеснения" да се работи със страни с лоша репутация. Бяхме подложени на обстойни проверки, които са сравнително стандартни, които установиха, че "Инерком България" не представлява проблем от репутационна гледна точка, казаха още хората на Върбакова.

Интересен момент беше и, че депутатът от ДПС Рамадан Аталай счете за некоректен разпита относно средствата по сделката. А депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров попита и защо се задават едни и същи въпроси постоянно и се очакват различни отговори: "Дайте да бъдем конструктивни, това е моят призив".

Енергийният министър Теменужка Петкова пък наблегна, че била създадена "истерия" относно сделката за ЧЕЗ, които насадили "едни опасения" - затова тя си депозирала оставката, за да няма съмнения, че държавата манипулира сделката. Петкова отговори и на въпрос какво става, ако "Инерком България" бързо разбере, че бизнесът на ЧЕЗ не ѝ е по силите и го зареже малко след като го купи. "Няма сериозна компания, която да тръгне на един такъв ход", отвърна енергийният министър и разясни, че при евентуално такова развитие в ЧЕЗ ще влезе "особен управител" (бел. ред. - де факто синдик, но с правомощия по енергийния закон) и той няма да управлява сам.

Още подробности от заседанието за ЧЕЗ прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички