Петкова: Очакваме за първи път от години насам НЕК да отчете печалба


Петкова: Очакваме за първи път от години насам НЕК да отчете печалба
Снимка: БГНЕС

2681

Очакваме Националната електрическа компания (НЕК) за първи път от много години насам да отчете печалба от своята дейност, макар и малка. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова по време Младежкия икономически форум в УНСС.

Министър Петкова посочи, че много важна част от българската енергетика е свързана и с електроенергетиката.

„Имахме едно много сериозно предизвикателство в началото на нашия мандат – голямата задлъжнялост. Националната електрическа компания беше в изключително тежко финансово състояние, а когато едно такова структуроопределящо дружество е в такъв финансов колапс, нищо добро не очаква сектора като цяло. Мисля, че успяхме да се справим с предизвикателството и да направим така, че НЕК да влезе в необходимата кондиция, така че да осигури нормално и чисто функциониране на този сектор“, каза още тя.

По думите ѝ през 2014 г. НЕК е имала дефицит от 800 млн. лв., което означава невъзможност за функциониране, предаде Фокус.

„И това, което успяхме да направим, е че сега очакваме НЕК за първи път от много години насам да отчете печалба от своята дейност, макар и малка. Което е ясен знак, че реформите в този сектор са успешни и това е правилната посока. Успяхме да стабилизираме и другите централи, Електроенергийният системен оператор например е компанията, която получи финансиране по европейските фондови програми. Той участва с пет проекта и в момента са в ход процедурите по възлагане на дейностите, които трябва да бъдат извършени. Така че това, върху което работи нашият Електроенергиен системен оператор е да имаме по-голяма сигурност в инвестициите. Защото всеки лев, инвестиран в нашата електропреносна мрежа, е лев, инвестиран в сигурност“, обясни тя.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички