Какво не е наред с думата „съжалявам”?

Какво не е наред с думата „съжалявам”?
Източник: Thinkstock/Guliver

Колко пъти на ден използвате думата "съжалявам"? Според изследване на BBC повечето хора я използват между 8 и 20 пъти на ден, като жените определено боравят с нея много по-често.

Може би се чудите какво не е наред с тази дума. Разбира се, няма нищо лошо да я използвате, ако сте направили нещо, което наистина изисква извинение. Всъщност, изследванията показват, че жените и мъжете са еднакво склонни да се извинят, когато са извършили действие, създаващо неудобство на друг човек. Но жените използват "съжалявам" във всякакви ситуации, които съвсем не са оправдани.

Социологът Мая Йованович обяснява, че това е наистина лош навик и трябва да спрете с него. Извиненията имат значение, затова не позволявайте на никого да ви убеди в обратното. Ако започвате или завършвате изреченията си със „съжалявам“ хората гледат на вас като на неуверен и плах човек, който се нуждае от нечие одобрение. И обратното – колкото повече използвате думата, толкова повече „подкопавате” себе си.

Забравете всички заучени фрази от типа на „Съжалявам, удобно ли е да поговорим?”, „Съжалявам, може ли да вляза?” и т.н. Вместо да превръщате извинителната думичка в паразитна, може да я замените с „Извинете ме”, ако искате да звучите по-любезно. Разбира се, не прекалявайте и с нея. Тя ви позволява да бъдете учтиви, без да се извинявате и да подронвате авторитета си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.