Heineken окончателно напуска Русия, ще изгуби 400 милиона евро


Heineken окончателно напуска Русия, ще изгуби 400 милиона евро
Снимка: Heineken

8018

Нидерландският пивоварен гигант Heineken съобщи, че е решил да преустанови бизнеса си в Русия, след като предварително обяви, че ще спре новите инвестиции и износа там, предаде Reuters. Компанията прогнозира, че това ще ѝ струва 400 милиона евро.

Стигнахме до извода, че за Heineken притежаването на бизнес в Русия вече не е устойчиво, нито приложимо с оглед на сегашната обстановка, посочват от компанията. Нидерландският пивовар уточни, че няма да се възползва от никакъв трансфер на собственост.

Heineken, който произвежда марките "Бочкарьов", "Охота" и "Три медведя светлое" в Русия, съобщи, че целта е да се извърши "методичен трансфер" и ще продължи бизнеса си с по-малко операции през преходния период, за да се минимизира риска от национализация. Компанията съобщи, че ще гарантира заплатите на своите 1800 служители до края на годината.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова международни компании да напуснат руския пазар, след като Москва започна мащабна военна инвазия в ръководената от него страна преди месец.

Конкурентът Carlsberg, който притежава най-големия руски пивоар "Балтика", все още продава бира с марката "Балтика", но оповести по-рано този месец, че е започнала стратегическо преразглеждане на бизнеса си в Русия. Компанията спря производството на едноименната си марка в Русия.

Решението на Heineken вероятно няма да улесни ситуацията за Carlsberg, казва в кратък доклад анализаторът от Nordnet Пер Хансен.

Нидерландският пивовар обяви по-рано този месец, че ще спре да произвежда и продава бирата си в Русия и няма повече да приема никакви нови финансови облаги от операциите си.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички