Lufthansa увеличава два пъти заплатите на служителите си


Lufthansa увеличава два пъти заплатите на служителите си
Снимка: Lufthansa

4791

Lufthansa ще увеличи заплатите за 19 000 свои служители в Германия, за да помогне за компенсиране на растящата инфлация. Авиокомпанията се е споразумяла със синдиката на стюардесите Unabhängige Flugbegleiter Organisation (UFO) основната заплатата на екипажите на самолетите ѝ да се повиши с 250 евро от 1 януари 2023 г. и с още 2,5% от началото на юли.

В резултат на това стартовите заплати на бордовия персонал ще скочат със 17%, докато служителите с най-високи заплати ще получат увеличение от 9%, съобщава Lufthansa.

"С това ние отдаваме дължимото и пълно внимание на нашите социални отговорности, като същевременно гарантираме нашата привлекателност като работодател", каза шефът на персонала на Lufthansa Михаел Нигеман. Увеличението ще е от особена полза за служителите със средни и по-ниски заплати, добавя той.

През август тази година германският национален превозвач и профсъюзът на стюардесите се споразумяха за 5 еднократни плащания на обща стойност 1200 евро за целия кабинен екипаж.

Lufthansa вече се съгласи да повиши заплатите на пилотите и наземния персонал в Германия по-рано тази година, след като много от служителите започнаха да протестират и дори да напускат, настоявайки за по-добро заплащане, предава AFP.

През август 2022 г. авиокомпанията обяви, че е договорила "значителни" увеличения на заплатите за 20 000 души от наземния си персонал. Например възнагражденията на работещите на check-in ще бъдат повишени между 13,6 и 18,4%.

Компанията и синдикалната организация се споразумяха за нов колективен трудов договор, който дава възможност за гъвкаво работно време за по-висока производителност през летните месеци с голямо търсене. "Гъвкавите нови модели на работното време предлагат перспективи и привлекателни условия на работа, които са тясно съобразени с нуждите на нашия кабинен персонал", казва Нигеман.

Високата инфлация, достигнала рекордните 10,4% в Германия през октомври, подхрани призивите за повишаване на заплатите в редица сектори в най-голямата икономика в Европа. В същото време авиоиндустрията се бори с недостиг на работници, след като много работни места бяха съкратени по време на пандемията от коронавирус. Lufthansa съкращава 22 000 работни места, за да оцелее

Lufthansa, която беше спасена от фалит чрез държавна помощ по време на пандемията, миналата седмица отчете стабилна нетна печалба за третото тримесечие от 809 милиона евро. Германия спасява Lufthansa от фалит с 9 млрд. евро

Главният изпълнителен директор на групата Карстен Шпор каза, че Lufthansa е "оставила пандемията зад гърба си" и очаква силно търсене на пътувания през следващите месеци. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Air France вдига заплатите и дава щедър бонус

Airbus дава по 1500 евро бонус на 120 000 свои служители

Lufthansa съкрати 29 000 работни места заради коронакризата

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички