Airbus дава по 1500 евро бонус на 120 000 свои служители


Airbus дава по 1500 евро бонус на 120 000 свои служители
Снимка: iStock

1580

Европейският авиационен гигант Airbus ще изплати на служителите си специален бонус от 1500 евро заради растящата инфлация и енергийната криза. Около 120 000 служители на авиопроизводителя ще получат "премия по изключение" към следващата си заплата, предава AFP.

Служителите в четирите държави, където Airbus има бази – Франция, Германия, Испания и Обединеното кралство – както и чираците в световен мащаб, ще получат пари в брой, еквивалентни на 1500 евро. Работниците в други региони ще получават бонус, изчислен в зависимост от основната им заплата. Бонусите важат за целия персонал, включително висшите мениджъри, се казва в бележката на Airbus, видяна от AFP.

Във Франция беше договорено увеличение на заплатите в компанията от 6,8% за две години, което влиза в сила от 1 юли. Към него има клауза за преразглеждане в началото на 2023 г.

Допълнителното плащане има за цел да помогне на служителите на компанията в борбата с нарастващата криза на разходите за живот. "Компанията вярва, че това решение е най-подходящото за подкрепа на служителите в краткосрочен план, докато се справят с настоящата инфлационна среда", посочва говорител на Airbus.

Авиационният гигант има 126 000 служители по света, включително 46 000 във Франция, 43 000 в Германия, 12 000 в Испания и 9000 във Великобритания.

Airbus не е единствената компания, която предлага защита на работниците от нарастващите разходи за храна и енергия в момент, когато заплатите изостават от инфлацията, която достигна близо 10% в целия Европейски съюз.

Rolls-Royce — чиито двигатели се използват в няколко самолета Airbus — даде на хиляди служители паричен бонус от 2000 паунда, и увеличение на заплатите със задна дата през юни. По-късно същия месец една от най-големите счетоводни компании PwC заяви, че е увеличила годишния си бонус фонд с 12,3 милиона долара на фона на нарастващите разходи за живот.

Синдикатите: Добре е, но може и още

Германският профсъюз IG Metall похвали действията на авиопроизводителя. "Airbus дава добър пример", каза Даниел Фридрих, областен мениджър на профсъюза.

Според него еднократното плащане ще помогне на работниците в борбата с високите цени, но тази помощ не е достатъчна. Синдикалистът призова за по-дългосрочни увеличения на заплатите на всички работници в металната и електрическата промишленост.

Благодарение на своя профсъюз IG BCE работниците в германската химическа и фармацевтична промишленост са успели да две необлагаеми специални плащания от по 1500 евро, заедно с постоянно увеличение на заплатите от 3,25 на сто на два етапа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Airbus най-после победи Boeing по продажби

Air France вдига заплатите и дава по 1000 евро бонус

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички