Сърбия изгражда нoв Студентски град за 48,5 милиона евро през 2024 г.


Сърбия изгражда нoв Студентски град за 48,5 милиона евро през 2024 г.
Снимка: iStock

6723

На изложба в Двореца на Сърбия бе представен проектът, спечелил публичния международен архитектурно-градоустройствен конкурс "Студентски град – Белград", съобщи Ekapija. Общо 21 кандидатури бяха изпратени, а журито с председател архитект д-р Гроздана Шишович, единодушно реши да присъди първа награда – 28 000 долара на студио Nous Architecture от Турция.

Автори на спечелилия проект са архитектите Джихан Севиндик и Сидик Гювенди с асистенти Емирхан Аята, Тетяна Маркова и Екрем Зенгин.

Техният дизайн се основава на строителство без разрушаване, т.е. да се направи устойчиво това, което вече съществува.

"Повторното използване на съществуващата структура чрез добавяне на това, което липсва, вместо разрушаване и изграждане наново, ясно води до намалено разходване на материали, пари и използва вече съществуващо. Това са екологични проблеми, които присъстват в световен мащаб и които учудващо не се прилагат често", посочват авторите на отличения проект.

Други 2 дизайна бяха наградени с по 7000 долара, а други 5 – с по 2800 долара.

Като следваща стъпка следва изготвянето на градоустройствено-техническата и проектната документация, след което Министерството на образованието, науката и технологичното развитие на Република Сърбия ще публикува търг за изпълнение на строителните работи, насрочени за втората половина на 2024 г. Припомняме, че през юли 2022 г. ресорното министерство, в сътрудничество със Съюза на архитектите на Сърбия, откри публичния международен единен кръгъл архитектурно-градоустройствен конкурс за развитие на комплекса, изграждане на нови места за настаняване и реконструкция на съществуващите в комплекс "Студентски град" в Нови Белград.

Планът е Студентски град в Белград да има площ от близо 24 000 кв. метра, с общо 1000 нови места за настаняване на студенти.

Тогавашният първи вицепремиер и министър на образованието, науката и технологичното развитие Бранко Ружич заяви, че изграждането на нови жилища в Студентски град е част от стратегията на ведомството да подобри стандарта на живот на студентите. По думите на Ружич в рамките на проекта "Студентско жилище", реализиран с подкрепата на Банката за развитие на Съвета на Европа, са осигурени 48,5 млн. евро за изграждането на нови студентски домове и реконструкцията и разширението на съществуващите.

Студентски град, или разговорно Студеняк, е квартал на Белград, намира се в община Нови Белград, като всъщност е кампусът на Белградския университет.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

От София до Белград ще се пътува за по-малко от 2 часа с влак

Вдигат нов Студентски град край София

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички