Цената на петрола промени курса - на фокус остава напрежението в Близкия изток


Цената на петрола промени курса - на фокус остава напрежението в Близкия изток
Снимка: iStock

1040

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във ворник след спад по време на предходната сесия, тъй като инвеститорите продължиха да оценяват геополитическия риск в Близкия изток, пише Reuters.

Глобалният бенчмарк фючърс на суров петрол Брент поскъпва с 21 цента, или 0,24% до 87,21 за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI също поскъпнаха с 32 цента, или с 0,39% до 82,22 долара за барел.

И двата сорта поевтиняха с 29 цента предишната сесия поради признаци, че скорошната ескалация на напрежението между Израел и Иран е имала ограничено краткосрочно въздействие върху доставките на петрол от региона.

„Намаляването на геополитическата премия за риск наскоро понижи цените на суровия петрол, тъй като доставките не бяха прекъснати значително“, казва Суганда Сачдева, основател на базираната в Делхи изследователска фирма SS WealthStreet. „Но променящият се геополитически пейзаж остава критичен за управлението на цените на суровия петрол“, добави тя.

Снимка: iStock

„Въпреки че няма индикации за предстояща пълномащабна война между участващите страни, всяка ескалация на напрежението може бързо да обърне настоящата тенденция“, обясни Сачдева.

Анализаторите на ANZ повториха одобрението на САЩ за нови санкции срещу петролния сектор на Иран, които разширяват настоящите мерки срещу страната, за да включат чуждестранни пристанища, кораби и рафинерии, които съзнателно обработват или транспортират ирански суров петрол.

Освен това в понеделник външните министри на ЕС принципно се съгласиха да разширят санкциите срещу Иран след нападението на Техеран с ракети и дронове срещу Израел.

Снимка: iStock

„Геополитическият фон още е изпълнен с толкова много рискове в момента, така че е ясно, че ще видим много нестабилност, докато не се появи повече яснота“, коментират анализаторите на ANZ в подкаст.

Инвеститорите очакват публикуването на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ и данните за личните потребителски разходи за март – предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, по-късно тази седмица, за да оценят траекторията на паричната политика на централната банка.

Запасите от суров петрол в САЩ се очаква да се увеличат миналата седмица, докато запасите от рафинирани продукти вероятно са намалели, според предварително проучване на Reuters сред анализатори.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола промени курса след спада на напрежението между Иран и Израел

Цените на петрола рязко скочиха заради напрежението в Близкия изток

Цените на петрола: Каква посока поеха след отчетения рязък спад?

След вчерашния обрат, цената на петрола остава на кръстопът

След изненадата вчера данните за растежа на Китай смениха посоката на цената на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички