Почина принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II


Почина принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II
Снимка: Getty Images

10339

Съпругът на кралица Елизабет II – принц Филип почина на 99-годишна възраст, съобщиха от Бъкингамският дворец. Той е издъхнал в замъка Уиндзор, където се възстановяваше след сърдечна операция и болнично лечение.

Херцогът на Единбург беше най-дългогодишният кралски съпруг в британската история, като цели 73 години беше брачен партньор на Елизабет II. Те се женят през 1947 г. – 5 години преди Елизабет да стане кралица. Принц Филип и кралицата имаха 4 деца, 8 внуци и 10 правнуци.

Самата британска кралица изпитва "дълбока скръб" от загубата му. "Кралското семейство се присъединява към хората по целия свят, скърбящи за загубата му", добавят от Бъкингамския дворец.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че принц Филип "е вдъхновил живота на безброй млади хора". По думите му херцогът е "спечелил привързаността на поколенията в Обединеното кралство, в страните от Британската общност и по света".

Знамето на Бъкингамския дворец беше спуснато наполовина, а на портите бе поставено известие след съобщението за смъртта на херцога.

Британските медии изтъкват неговия алтруизъм и огромен принос за успешното управление на Елизабет II, която винаги е получавала подкрепата му. Стабилността на брака им е изиграла важна роля за успеха на нейното управление. Кралица Елизабет II и съпругът ѝ се ваксинираха срещу Covid-19

Стотици хора се събраха пред портите на Бъкингамския дворец, където оставиха цветя и съболезнователни послания, в знак на почит към починалия херцог.

Принц Филип е роден на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 г. Баща му е принца на Гърция и Дания Андреас, по-малкият син на гръцкия крал Георгиос I. Майка му, принцеса Алиса, е дъщеря на принц Луис Батенберг и правнучка на кралица Виктория.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички