Новият британски премиер е мултимилионер и е два пъти по-богат от крал Чарлз III


Новият британски премиер е мултимилионер и е два пъти по-богат от крал Чарлз III
Снимка: Getty Images

14141

Новият премиер на Великобритания Риши Сунак е интересна фигура. Той е първият цветнокож лидер на страната и най-младият през последните векове, встъпвайки в длъжност само на 42 години. Но Сунак е и най-богатият британски премиер, притежавайки състояние, което надхвърля дори това на самия британски крал Чарлз III, пише CNBC.

Риши Сунак е политик едва от 8 години. Преди това е работил като анализатор в Goldman Sachs и е управлявал хедж фондове. Впоследствие става главен секретар на министерството на финансите, а после и министър на финансите в правителството на Борис Джонсън.

Новият премиер дължи голяма част от състоянието си на своята съпруга Акшата Мурти, която е дъщеря на индийския милиардер и създател на ИТ компанията Infosys Нараяна Мурти. Богатството на тъста на Сунак в момента се оценява на 4,5 млрд. долара.

Почти милиардер

Сунак и съпругата му притежават около 730 милиона паунда (844 милиона долара), според Sunday Times Rich List.

Богатството на Акшата Мурти произтича от нейния дял от 0,93% в Infosys, която в момента има пазарна капитализация от около 75 милиарда долара. Но тя притежава и Catamaran Ventures UK, британското подразделение на фирмата за рисков капитал и частен капитал на баща ѝ, която има дялове в портфолио от компании, включително марка за луксозни мебели, съсобственост на най-голямата дъщеря на Рупърт Мърдок.

Сунак и жена му, които се запознават, докато следват в Станфордския университет, притежават най-малко 4 имота на стойност около 18,3 милиона паунда. Преди да влязат в Даунинг стрийт 10, основното им жилище беше къща с 5 спални в елитния лондонски квартал Кенсингтън, чиято стойност е около 6,6 милиона паунда.

Сунак и съпругата му обикновено прекарват почивните дни в старинно имение в Северен Йоркшир. Луксозният имот струва повече от 2 милиона паунда и разполага със закрит плувен басейн за 400 000 паунда, фитнес зала, йога студио, джакузи и тенис корт. При настоящите цени на енергията само отоплението на басейна би струвало 14 000 паунда годишно, пише британският Guardian.

Семейство Сунак притежават и апартамент в Западен Лондон за семейни посещения и пентхаус на плажа в Санта Моника, Калифорния, оценяван на 5,5 милиона паунда.

По-богат от краля

Състоянието на Сунак и съпругата му е доста по-голямо от това на досегашния най-богат министър-председател на Обединеното кралство Едуард Стенли, който беше избран през 1852 г. Неговото богатство се равнява на около 440 млн. долара в днешни пари, според Световните рекорди на Гинес.

Освен това то е над 2 пъти по-голямо от богатството на крал Чарлз III и съпругата му Камила, което се оценява на около 370 милиона паунда. Колко е богат новият крал Чарлз Трети?

Богатството на Чарлз не включва стойността на по-широкото Crown Estate – дружеството, което отговаря за управлението на кралските имоти - разнообразно портфолио от сгради, произведения на изкуството, гори и полета на стойност милиарди паунда.

Тези имоти обаче принадлежат на британската монархията като институция и се използват от конкретния монарх само по време на управлението му.

С встъпването в длъжност на Сунак за първи път обитателите на Даунинг стрийт (премиерът и съпругата му) са по-богати от тези на Бъкингамския дворец (кралското семейство).

Това се случва, когато милиони британци преживяват криза на разходите за живот, което постави под въпрос способността на мултимилионера Сунак да разбере проблемите на обикновените британци.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички