За търсачи на силни усещания: Къде се намират най-опасните и забранени места в света?


За търсачи на силни усещания: Къде се намират най-опасните и забранени места в света?
Снимка: Getty Images

13941

Всички обичаме да гледаме снимки и клипове от екзотични дестинации по света. Такива природни и културни забележителности имат особена притегателна сила. Има обаче и някои места, които не са достъпни, или са много опасни дори и за най-смелите пътешественици. Това, разбира се, ги прави още по-интересни и желани, именно защото са забранени. 6-те най-опасни туристически дестинации в света

Представяме ви едни от най-опасните места, които обаче ако решите да посетите, може да приключат фатално за вас.

10. Плажът Махо

Плажът Махо се намира на югозападния край на рифа Махо, на южния бряг на Синт Мартин (малка карибска държава, под юрисдикцията на Нидерландия). Там можете не само да се наслаждавате на топлите тропически води и жаркото карибско слънце, но и да гледате ежедневното "авиошоу", в което излитащите и кацащи самолети се носят точно над главите на туристите.

Плажът е тънка ивица пясък между океана и писта 10 на летище Принцеса Джулиана. Това е едно от малкото места в света, в което можете да застанете директно под приземяващ се самолет, който е едва на 20-30 метра над вас. В местните барове дори има табла с разписанията на самолетите за местните зяпачи.

Но макар да звучи като страхотно преживяване, да стоиш под приземяващ се Боинг 747 е доста опасно. Шумът от двигателите може да доведе до трайни увреждания на слуха ви, заедно с това допринасят и топлината и ударната вълна, предизвикани от самолетите. Властите на Синт Мартен предупреждават, че те могат буквално да хвърлят човек във въздуха или да го запратят в друг човек или предмет. Това може да доведе до сериозно нараняване или дори смърт.

9. Дяволският басейн

Дяволският басейн е естествена скалиста вдлъбнатина на самия ръб на водопада Виктория. Една-единствена скална преграда буквално ви дели от смъртта. Защо? Ако решите смело да се топнете в този басейн и се приближите прекалено близо до ръба и загубите равновесие или се подхлъзнете ви очаква 128-метрово падане към скалите долу. Водопадът е разположен по протежение на река Замбези, на границата между Замбия и Зимбабве.

Плуването в естествения басейн не е разрешено целогодишно. Всички желаещи могат да се потопят във водата по време на сухия сезон от септември до декември. Тогава течението е най-слабо и водата е най-плитка. Това преживяване се изпълнява под наблюдението на водач, който обяснява как и къде да се скочи. Въпреки това, мястото остава опасно и от 1959 г. насам е взело над 15 жертви.

8. Долината на смъртта, САЩ

Долината на смъртта е едно от най-горещите места на планетата и всяка година десетки хора губят живота си заради прегряване или дехидратация. Освен жегата в долината има резки промени на времето, внезапни бури, мъгли и пясъчни вихрушки, заради които мнозина са изчезнали безследно. Именно това създало злокобната репутация на мястото и станало причина за появяването на някои любопитни градски легенди, свързани с военни експерименти, извънземни и др.

Долината на смъртта, Русия

Освен американците, руснаците също си имат Долина на смъртта. Тя се намира на полуостров Камчатка. Лошата слава на това място започва през 30-те години на ХХ век. Тогава група ловци изгубили кучетата си, тръгнали да ги търсят и ги намерили мъртви в Долината. На мястото имало стотици трупове на птици, влечуги и диви животни, които били полуразложени. Причината – Долината е разположена в близост до подземния вулкан Кихпинич. В следствие на малки изригвания на вулкана от процепи в земята се отделят мощни струи сероводород и въглероден диоксид, които са силно токсични.

7. Пустинята Данакил

Тази пустиня се намира в малката източноафриканска държава Еритрея и прилича на пейзаж от друга планета. Условията в депресията, която се намира на 100 метра под морското равнище, са екстремни. Температурата надхвърля 50 градуса по Целзий, а големи части от пустинята са осеяни с активни вулкани и гейзери, които изхвърлят отровни газове с температура от стотици градуси. Но въпреки това, или по-скоро заради това, всяка година Данакил привлича всяка година хиляди туристи, някои от които остават там завинаги.

6. Полукуполът Йосемити

Националният парк "Йосемити" в САЩ е дом на много красоти, но и на едно екстремно предизвикателство. Става въпрос за един от най-големите гранитни куполи на света или по-скоро полукуполи. Издигащ се на височина от 2694 м, полукуполуът е магнит за множество туристи, готови да рискуват здравето и дори живота си, за да го покорят. Странната му форма е резултат от години наред дъждове и ветрове и именно ветровете го правят толкова труден за изкачване. До върха може да се стигне само по тясна пътечка, оградена от стоманени кабели.

5. Форт Бхангар, Индия

В северната провинция на Индия Раджастан се намират руините на древно кралство, което някога било богато и проспериращо. Самият форт е построен през 1573 г. от местния владетел и е с действащ гарнизон в продължение на малко над 200 години.

Според историческите записи някъде около 1783 г. е обезлюден от глад, а според легендите причината е проклятие, тегнещо над форта. Днес това е единственото място в Индия, а може би и в света, официално признато от правителството за обитавано от духове. Затова и се изисква специално разрешение за влизане там след залез слънце.

4. Зона 51, САЩ

На около 150 км от Лас Вегас се намира една от най-мистериозните военни бази в света. Официалното име на поделението е "Грум Лейк", но е широко известно като "Зона 51". Това е строго секретна авиобаза за тестване и експерименти на летателни апарати и оръжия още от 50-те години на миналия век, когато там за първи път започват изпитания на шпионския самолет U-2.

Тази база е толкова тайна, че армията и ЦРУ официално признават за съществуването ѝ чак през 2013 г. Заради своята секретност и характера на дейността си, мястото е станало неизменна част от популярния фолклор, привличайки ежегодно хиляди любители на конспиративни теории, които вярват, че там се правят експерименти с извънземни и НЛО.

Преди няколко години дори беше организирано събитие в социалните мрежи с името "Да нападнем Зона 51, те не могат да ни спрат всички", което привлича интереса 3,5 млн. души. Все пак се появяват едва 150 ентусиасти. Те се събират пред главния портал, правят по няколко снимки и бързо са разпръснати от военните.

3. Змийският остров, Бразилия

За последно там е имало хора около 20-те години на ХХ век, които се грижели за островния фар. Оттогава обаче не са много тези, които имат желание да пристъпят на острова и то не само защото има строга забрана.

Смята се, че малкото парче земя в Атлантическия океан е дом на една змия за всеки квадратен метър от острова, който е с обща площ от 430 000 кв. метра. Той е и единственото място, където може да бъде намерена отровната златиста усойница, а позволение за достъп имат само бразилският флот и биомедицински изследователски екипи.

2. Остров Северен Сентинел, Индия

Северен Сентинел е малък остров, с площ от 60 кв. км., който се намира в Бенгалския залив. Той е част от архипелага Андамански и Никобарски острови в Индийския океан, на около 130 км от бреговете на Мианмар. И докато останалите острови в архипелага са доста по-големи и известни, Северен Сентинел, почти изцяло зает от мангрови гори и заобиколен от корали, остава недокоснат от външния свят.

Може да звучи като рай, но само така звучи. Островът е дом изключително враждебните сентинелци, които остават едно от няколкото племена (наброяващо едва около 60 души) в света без никакъв досег с цивилизацията.

През годините всеки опит за контакт с тях е бил посрещан с насилие, като през 2006 г. те убиват двама рибари, чиято лодка била завлечена от течението до брега. Десетилетие по-късно пък един американски свещеник намира смъртта си, след като се промъква нелегално с идеята да запознае местното население с християнството.

По тази причина островът е със статут на специален резерват от индийското правителство, а армията е наложила ограничителна зона от 3 морски мили около него, които се охраняват от военни кораби.

Освен това опасността не е само за посетителите. Сентнелците нямат имунитет срещу най-обикновени вируси и бактерии, с които ние живеем от хилядолетия. Това означава, че хипотетично една настинка, пренесена от някой посетител на острова, може да заличи цялото племе.

1. Чернобилската забранена зона, Украйна и Атолът Бикини, Маршаловите острови

Това е 35-километрова зона около Чернобилската атомна електроцентрала, която претърпява авария през 1986 г. Малко след най-големия ядрен инцидент в историята досега, е построен саркофаг от бетон и олово над взривилия се реактор, а около него е установена зона забранена за достъп, тъй като средата е силно радиактивна.

През последните години върху първия саркофаг е изградена нова защитна конструкция, а от 2011 г. е позволен достъпът за туристически групи до части от зоната. През тази година зоната около АЕЦ "Чернобил" отново стана недостъпна, тъй като в първите месеци на войната в Украйна беше окупирана от руски войски.

Атолът Бикини

Бикини е необитаван атол в Тихия океан, част от Маршаловите острови. Състои се от 23 острова, обграждащи дълбоководна лагуна с площ 594,2 кв. км. Защо място с подобна райска гледка е опасно? Това е едно от най-радиоактивните места на планетата. По време на Студената война американците изпробвали там атомните си бомби. Руснаците имали огромни замръзнали равнини, а САЩ избрали огромния океан. Затова между 1946 г. и 1958 г. тук са извършени 23 ядрени опитa от американските въоръжени сили. Населението, разбира се, било изселено не по своя воля и нямало изгледи да се засели обратно на атола в близките няколко десетилетия.

На 1 март 1954 г. на атола е взривена първата водородна бомба и най-силната бомба на САЩ, под кодовото название Касъл Браво. Експлозията е най-мощната ядрена експлозия, извършвана от САЩ. Бомбата обаче се оказва много по-мощна от очакваното и предизвиква повсеместно радиоактивно замърсяване. Сред засегнатите от замърсяването са 23 японски моряци на рибарския кораб "Щастливият дракон 5", попаднал в замърсената зона. Всички се разболяват, а един умира през септември 1954 г. Последвалият скандал в Япония е голям и намира отражение във филма от 1954 г. "Годзила".

Атолът винаги е наричан Бикини от местното население, което на местния език означава "кокосово поле". Името е популяризирано от САЩ не само чрез ядрените опити, но чрез плажния костюм "бикини", кръстен на острова през 1946 г. Плажният костюм се състои от две части и е обявен дни след първия ядрен опит, извършен на атола.

През 1968 г. САЩ обявяват Бикини за обитаем, а в началото на 70-те като част от експеримента канят малка група местни жители да се завърнат в домовете си. През 1978 г. жителите отново са евакуирани, след като екип от френски учени установява опасно високи нива на стронций-90 в телата им. Случвало се жените на острова да карат неуспешна бременност, недоносвания, раждания на мъртви деца и нарушения в менструацията им. САЩ предлагат 150 млн. долара компенсации за щети, нанесени от ядрената им програма.

През август 2010 г. атолът Бикини е добавен към Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Любопитно: Мястото, където се развива историята на популярната детска анимация "Спондж Боб", се намира на дъното на Бикини, което е потвърдено и от създателите ѝ Nickelodeon.

Неопасно, но забранено

Ласко, Франция

През 1940 г. тийнейджър от Югозападна Франция открива поредица от пещери със стотици рисунки, докато гони кучето си. Картините изобразяват предимно растения и големи животни, като и отдавна изчезнал зубър. Според научните данни тези стенописи са на около 17 000 години. До 50-те години на ХХ век пещерите в Ласко са посещавани от стотици туристи ежедневно, което води до ерозия и поява на мухъл. Днес достъпът до тях е забранен, за да бъдат съхранени рисунките.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Откриха най-опасното място в историята на Земята

Още от Пътешествия и забавление


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.82464
 • GBP
  1
  2.31424
 • JPY
  100
  1.15171
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички