Добавиха 21 физически лица в черния списък по санкциите на САЩ


Добавиха 21 физически лица в черния списък по санкциите на САЩ
Снимка: БГНЕС

3723

Разшириха черния списък за фирми и физически лица, които са свързани със санкционираните от САЩ бизнеси и личности по закона „Магнитски”, съобщават от Министерство на финансите.

Новото допълнение включва имената на 21 физически лица. Списъкът цели да покаже „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица” засегнати от санкциите за последните 5 години.

Сред тях изпъква името на Ирена Кръстева, която е майка на бившия депутат Делян Пеевски, който е един от тримата директно санкционирани от САЩ за значителна роля в корупцията у нас.

Новите 21 физически лица "са участвали в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка" на физическите и юридически лица, контролирани или управлявани от санкционираните бизнеси и личности от САЩ, става ясно от съобщението.

Така в списъка на Министерство на финансите вече има 97 фирми и 24 физически лица, включително трите лица директно санкционирани от САЩ. Финансовото министерство ще продължи да допълва списъка в бъдеще, пише в съобщението.

Действията на служебния кабинет целят "да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ".

В края на миналата седмица от Българската народна банка обявиха, че всички банки, които имат открити сметки и делови взаимоотношения в страната със санкционираните лица, вече са предприели необходимите ограничителни мерки.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички