Разшириха черния списък по закона „Магнитски” с фирми, регистрирани в чужбина


Разшириха черния списък по закона „Магнитски” с фирми, регистрирани в чужбина
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

6667

Черният списък на фирмите свързани със санкционираните от САЩ лица по закона „Магнитски” нарасна до близо 100 бизнеса, след като късно вчера Министерство на финансите обяви, че е допълнило изнесените данни.

Новият списък включва „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка” на САЩ.

Допълнението представлява нови 34 фирми, като 16 от тях са регистрирани в чужбина, а 18 в България. Така общият брой на всички юридически лица попаднали в така нар. черен списък достига 97.

В разширения списък, някои от фирмите са регистрирани в страни като Кипър, Люксембург, Британски Вирджински острови, Нидерландски Атили, Обединени Арабски Емирства или казано с други думи – в юрисдикции, популярни като данъчни убежища.

Сред останалите фирми има такива регистрирани във Франция, САЩ, Гърция и Албания.

Публикуваната информация е в изпълнение на решение на Министерски съвет за съставяне на списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати. Първите 64 фирми бяха публикувани в края на миналата седмица.

От финансовото министерство посочват, че списъкът ще бъде допълнен в бъдеще с „физически и юридически лица”, които са притежавани или контролирани от санкционираните лица, така и с „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица” през последните 5 години.

Действията на служебния кабинет целят "да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ". Колко пари държи Пеевски в банките?

Решението се взема, тъй като към момента няма изработена нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава, стана ясно през миналата седмица.

В средата на миналата седмица САЩ обяви, че налага санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за значителната им роля в корупцията у нас.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички