Колко пари държи Пеевски в банките?


Колко пари държи Пеевски в банките?
Снимка: Веселин Боришев

17953

Бившият депутат Делян Пеевски бе вкаран в черния списък на САЩ по закона "Магнитски" заради значителната му роля в корупцията в България, сочи официално съобщение на Министерството на финансите на САЩ.

Това ще има редица последствия за Пеевски, но най-сериозният удар идва от загубата на достъп до американската финансова система, тъй като е възможно това да засегне операциите на бизнесмена и в други страни.

Министерството на САЩ призовава всички правителства по света да наложат "подходящи и ефективни мерки срещу пране на пари" за да защитят международната финансова система от злоупотреба на корумпирани лица, пише в официалното съобщение за наложените санкции срещу Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Санкцията ще засегне и банките, които държат парите на уличените лица, обясни пред БНТ журналистът Симеон Гаспаров, който живее в Чикаго. "Защото ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ с 3 пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции", посочва Гаспаров.

По думите му, не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък.

Делян Пеевски има над 12 млн. лева под формата на банкови депозити, сочи декларацията му за имущество и интереси, подадена пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в качеството му на народен представител. Това е последната декларация на Пеевски като депутат, като документът е подаден в края на юни миналата година. Сумите обхващат календарната 2019 година, като това е последната публична информация, която отразява официалните лични авоари на бизнесмена.

Сумата е разпределена в четири депозита, като три са в България, а един в чужбина.

У нас Пеевски има депозити за 9.12 млн. лева, 118 018 евро (230 хил. лева) и 113 760 долара (182 хил. лева). В чужбина бившият депутат има депозит за 1.698 млн. долара (2.7 млн. лева), сочи декларацията.

Произходът на средствата е "доходи от дивидент, продажба на акции, както и от продажба на дружествени дялове и получени дивиденти, декларирани и през предходни години".

Наличните парични средства на Пеевски възлизат на 522 000 лева към края на 2019 г.

Вложения в инвестиционни и пенсионни фондове и еквивалентни форми на спестявания и инвестиции на бившия депутат възлизат на 13 273 лева в страната и 24 053 евро в чужбина, сочи декларацията.

Отделно от депозити, налични пари и инвестиции, декларацията показва и какви вземания и доходи е имал Пеевски. Към края на 2019 г. той е имал парични вземания за 11.4 млн. лева по основание "решение на ЕСК за разпределен дивидент".

Според декларацията, бившият депутат е имал "доходи от непреработена растителна и животинска продукция от регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители" в размер на 20.9 млн. лева за календарната 2019 г. 

Санкциите на САЩ засягат всички бизнеси контролирани от Пеевски, а именно Int Ltd и Intrust PLC, които се притежават или контролират от него и BM Systems, Int Invest, Inttrafik и Real Estates, които се притежават или контролират от Intrust PLC, сочи съобщението на американското финансово министерство. САЩ обясни защо са наказани Божков и Пеевски

"Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт.", гласи позицията на Делян Пеевски за наложените санкции.

"Уведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема всички законови действия срещу този акт.", добавя той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички