САЩ обясни защо са наказани Божков и Пеевски


САЩ обясни защо са наказани Божков и Пеевски
Снимка: БГНЕС

10638

"Когато говорим за корупция, не означава да обвиниш някого, а да се опреш на върховенството на закона". Това заяви американският посланик Херо Мустафа на среща с български журналисти след обявяването на санкциите от САЩ срещу шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски. На срещата присъства и първият заместник-помощник секретар Пол Ахърн, който отговаря за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления, предаде вестник "24 часа".

Ахърн е в България от понеделник. От сряда заедно с посланичката са имали срещи с представители на правителството, политически партии, с бивши държавни служители, сред които Бойко Борисов. Херо Мустафа добави, че предстоят още срещи с хора от правителството.

"С тези действия искаме да сме прозрачни с всички. Това е изключително важно за нас и знаете, че при администрацията на президента Джо Байдън искаме да сме много открити към медиите, както и тук в България. Денят е много важен, днешните действия са много важни", изтъкна Херо Мустафа.

В отговор на въпрос дали САЩ са готови да предоставят цялата налична информация на българската прокуратура, Ахърн отговори, че институцията ще има достъп само до официалното съобщение.

"Могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното сътрудничество ще се радваме да работим с чужди юрисдикции, доколкото можем", обясни американецът. Той каза, че при проучването са използвани всякакви източници на информация – отворени данни, журналистически публикации, данни от чуждестранни партньори и информация от американските институции.

Засега няма ясно оценка какви активи ще бъдат замразени в САЩ. Пол Ахърн няколко пъти отказа да отговори на въпроса колко време е отнело проучването преди американското правителство да вземе това решение. "Ние ще поканим всички юрисдикции, които имат подобни закони, да се присъединят към нас в тези действия", обясни Ахърн и допълни: "Тези санкции са създадени, за да променят поведение. Този, който не иска да попада под ударите на тези санкции, трябва да го знае. Всеки, който си има работа с тези компании или хора, рискува да попадне под ударите на санкциите", каза Ахърн.

"Искам да подчертая какво сме направили досега. (В нашия списък) Имаме съдия (Андон Миталов, б.р.), бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник", каза посланикът.

В отговор на въпрос на Mediapool какъв сигнал САЩ отправят към българския политически елит, посланик Мустафа обясни: "Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция. Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона.

Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички необходими реформи, за да може наистина да се преследва корупцията".

"Днешният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона "Магнитски", заяви Ахърн. Той добави, че САЩ са готови да работят с България за финансова прозрачност и са разговаряли с регулаторните органи да предупредят за рисковете от това да правят бизнес с тези корумпирани лица и техните компании. Засега не става ясно колко време е продължило разследването, като за него са били използвани различни източници.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички