САЩ удари с тежки санкции Божков и Пеевски


САЩ удари с тежки санкции Божков и Пеевски
Снимка: БГНЕС

8136

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски. Двамата са наказани заради корупция и злоупотреба с публични институции с цел печалба. Блокирани са активите им и им е забранено да притежават каквото и да е имущество в Щатите. Под ударите на санкциите попадат и свързани с тях фирми. Санкциите бяха потвърдени и от Държавния департамент на САЩ.

Божков е санкциониран заради даване на подкупи на държавни служители, включително действащ политически лидер, както и на бившия председател на Държавната комисия по хазарта (ДХК). Бизнесменът е опитал да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

Пеевски е определен като олигарх, който редовно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България около местните избори през 2019 г. Той се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване, твърдят американските власти.

Санкциониран е и Илко Димитров Желязков, бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Желязков е бил използван от Пеевски като посредник и съучастник в търговията с влияние и даването на подкуп с цел защита от обществен контрол и за оказване на влияние върху ключови институции и сектори в българското общество.

Вашингтон налага санкции и на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който е разследван заради злоупотреба с европейски средства

Санкционирани са и бившият шеф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, както и главният секретар на институцията Красимир Томов, които бяха замесени в шумен корупционен скандал, свързан с продажбата на българско гражданство на чужденци.

Санкционираните българи, както и семействата им, нямат право да влизат на територията на САЩ, а те и компаниите им са лишени от достъп до американската финансова система.

Освен шестимата българи са санкционирани 65 фирми, свързани с тях. Това е най-голямата вълна от санкции в историята на България.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички