Хиляди може да загубят право да пребивават във Великобритания заради коронавируса


Хиляди може да загубят право да пребивават във Великобритания заради коронавируса
Снимка: iStock

5879

Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, установили се да живеят в Обединеното кралство, може да загубят правото си на престой след като са пътували до родните си страни по време на пандемията от коронавируса, но са били възпрепятствани по една или друга причина да се върнат навреме, показва доклад, цитиран от вестник Independent. Как ще се пътува, учи и работи във Великобритания

След като около 1,3 милиона чуждестранни работници напуснаха Острова миналата година - най-големият отлив на хора след Втората световна война - правозащитниците се опасяват, че мнозина с намерение да се завърнат в домовете и работата си във Великобритания са загубили това си право, защото не са били в състояние да се върнат обратно в рамките на 6 месеца по времето, когато Европа бе обхваната от строги здравни ограничения и пътуванията между страните почти замря, пише вестник Independent.

4,3 млн. европейци са получили статут на уседналост на Острова, но над 1,9 млн. от тях имат "предварителен статут на уседналост" - т.е. имат право да останат само временно във Великобритания. Правото за по-кратко пребиваване може да изтече, ако е извън страната без основателна причина за повече от 6 месеца.

След началото на коронакризата множество европейци във Великобритания се завърнаха в родните си страни по икономически причини - много от тях останаха без работа и средства за препитание. Емигрантите от Източна Европа и Балканите, особено пристигналите наскоро на Острова, са били изправени пред тежък избор: да останат на британска земя без работа, с по-малко или без никакви пари, да плащат скъп наем, или да се върнат у дома при семейството си, където ще имат много по-малки разходи и има много по-малък риск да се заразят с Covid-19, показва проучване на британски икономисти. Източноевропейците напускат Обединеното кралство месеци преди Brexit

Според разпоредбите на британското Министерство на вътрешните работи отсъствие повече от 6 месеца от страната в резултат на пандемията "не би трябвало" да се отрази върху молбата за временен статут на уседналост, но гаранции се дават само на онези, чието завръщане е било забавено, защото са се разболели от COVID-19, били са под карантина, или са били изследвани. 

Отсъствие над 12 месеца означава, че всяко предишно пребиваване вече не може да се използва при подаване на заявление за такъв статут. Докладът, който е изготвен от групата Right to Stay (Право да останеш) предупреждава, че тези хора са жертва на системата след Brexit, която е наречена "бомба със закъснител" за сигурността на милиони хора, загубили правото на свободно придвижване, гарантирано от членството в ЕС. Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit

В доклада е посочен случай с българка на име Анна, която дошла във Великобритания за първи път с партньора си през 2016 г., за да работи във ферма, а по-късно се установила и си намерила работа в Манчестър. Двамата се завърнали в България малко преди началото на пандемията миналата година, за да роди Анна, но заради обстановката не са успели да се върнат преди януари тази година. Великобритания затвори врати за работници от ЕС

В резултат, отсъствайки повече от 6 месеца и пропускайки датата 31 декември за начало на нов период на пребиваване, Анна и съпругът ѝ губят правото си да кандидатстват за временно пребиваване, въпреки че са живели в Обединеното кралство напълно законно, работили са и са плащали данъци в продължение на няколко години.

"При настоящото положение десетки хиляди хора, които са се озовали в чужбина, защото са загубили работата си, искат да бъдат по-близо до семейството си или се чувстват несигурни в Обединеното кралство, все пак ще загубят правото си на постоянно пребиваване.

Някои хора - тези, които са успели да кандидатстват за статут преди пандемията - ще се завърнат и ще могат да живеят и работят в Обединеното кралство до изтичане на временния им статут. Те обаче ще открият, са изгубили правото си да кандидатстват за постоянно пребиваване и ще трябва да напуснат и след това да потърсят алтернативен път. Други, като Анна, вече са изгубили правото си да участват изцяло в схемата за получаване на уседналост от европейски граждани", обясняват от групата Right to Stay.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички