Великобритания дава 2000 паунда на европейците, за да си тръгнат


Великобритания дава 2000 паунда на европейците, за да си тръгнат
Снимка: iStock

14036

Британските власти предлагат на европейците сумата от 2000 паунда, за да напуснат доброволно Обединеното кралство, месеци преди да изтече срока за кандидатстване за статут на уседналост, пише британският вестник Guardian. Как ще се пътува, учи и работи във Великобритания?

От 1 януари гражданите на ЕС тихомълком са добавени към правителствена схема за доброволно връщане в родните им страни. Сумата включва пари за самолетни билети и финансова помощ за преместването, намиране на жилище или стартиране на собствен бизнес и достига до 2000 паунда. Програмата отдавна съществува за имигранти от други части на света, но е била разширена специално за европейски граждани, припомня изданието The Brussels Times.

Специалистите, работещи в помощ на уязвимите европейци във Великобритания, заявиха, че предлагането на пари за завръщане у дома противоречи на твърдението на правителството, че прави всичко възможно, за да насърчи чужденците да се регистрират за статут на уседналост. Европейците, които изберат да останат, имат срок до 30 юни, за да кандидатстват за статут на уседналост и да продължат да работят в Обединеното кралство. Ако изпуснат срока, те ще се считат за незаконно пребиваващи и може да станат обект на наказателно преследване.

Някои от най-уязвимите граждани на ЕС тепърва ще решат статута си. Сериозен проблем остават пречките при кандидатстването и закъсненията при вземането на решения в Министерството на вътрешните работи. Британските власти излъчват смесени сигнали, като от една страна дават възможност за получаване на статут на уседналост, а от друга – доброволното напускане на страната. Ето защо никак не е сигурно, че правата на уязвимите европейци ще бъдат защитени след Брекзит.

За правителствената програма за доброволно напускане на Великобритания става ясно след проучване на Съвместния съвет за благосъстояние на имигрантите, който предупреждава, че хиляди ключови европейски работници в социалния сектор, строителството, производството и селското стопанство рискуват да загубят законното си право да останат във Великобритания. От 295 анкетирани, се оказва, че всеки седми не е наясно какво представлява програмата за статут на уседналост, всеки трети не е чувал за нея и не знае, че има краен срок за кандидатстване. Повечето анкети са проведени между януари и март миналата година.

"Ако дори малка част от жителите на ЕС не успеят да кандидатстват навреме, десетки хиляди ще загубят статута си за една нощ. Без спешни действия секторът на социалните грижи вероятно ще бъде опустошен", се посочва в доклада.

Проучването призовава незабавно да се премахне крайния срок за получаване на статут на уседналост от европейците, които автоматично да получат правото да останат във Великобритания, а властите да спрат враждебните си политики спрямо тях. Великобритания затвори врати за работници от ЕС

Докладът представя "силно подвеждаща картина на програмата за статут на уседналост от ЕС", тъй като разчита на "проучване сред по-малко от 300 души, проведено преди година", заяви британският държавен секретар по въпросите на имиграцията и граничния контрол Кевин Фостър. По думите му по програмата е изключително успешна, като вече почти 4,9 млн. души са подали документи, за да останат на Острова. Фостър призовава всички, които имат право, да кандидатстват сега и да защитят правата си. В случай на нужда, желаещите могат да получат допълнителна информация онлайн и по телефона.

Говорител на Министерството на вътрешните работи заяви, че някои хора могат да изберат да не кандидатстват за статут на уседналост и да не желаят да останат във Великобритания. Ето защо министерството уведомява с писмо гражданите на Европейското икономическо пространство, които желаят да напуснат Обединеното кралство, че могат да бъдат финансово подпомогнати за това.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички