Информационен тур привлича турските туристи към Българското Черноморие


Информационен тур привлича турските туристи към Българското Черноморие
Снимка: iStock

5483

Все повече турски туристи искат да посетят България, споделят туроператори от южната ни съседка на посещение във Варна. Специално за тях беше организиран и информационен тур с посещение на курорти за целогодишен туризъм, както и на исторически забележителности по Северното Черноморие.

От много години туристите от Турция посещават основно зимните ни курорти, сега обаче расте и интересът към Черноморието. Стотици турски семейства идват на ски у нас

"България става все по-популярна на турския пазар, наситил се от летния туризъм, който предлагат Анталия, Мармарис. Турците търсят нещо различно, в Бурса има една голяма общност от български изселници, наброяващи над половин милион. Голяма част от наследниците им вече нямат връзка с България и проявяват реален интерес", заяви Юлиан Бонев, член на УС на Варненската асоциация на туристическите агенции.

Неждет Хамзаоглу е от Бурса и над 20 години се занимава с туроператорска дейност. "Бях в Кранево. Видях хотел много над моите очаквания, с много високо качество, с усмихнати хора. Този плаж го няма никъде в Турция, този пясък. Според мен този край тук – Варна и региона, Бургас и Созопол не правят реклама в Турция за тези курорти", допълни Неждет Хамзаоглу. Колко ще ни струва лятната почивка през 2022 г.?

Срещата във Варна идва след дългогодишното партньорство между български и турски туроператори и хотелиери. "Туроператори казаха, че има интерес от турци, които искат да посетят Черноморието ни, но нямат достатъчно информация. Това ни даде идеята да организираме такъв инфотур. Те са трети ден във Варна. Естествено не може да се види всичко, но акцентирахме на най-интересните места – и Аладжа манастир видяха, и Археологическия музей. Нощният живот им е много важен", заяви Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

"От турска страна до България има изградени магистрали и за 2-3 часа можете да дойдете до българската граница, за 3 часа от Бурса", посочи Юлиан Бонев. 

Най-големият проблем, според специалистите, са визите за туристите от Турция. "Адмирираме усилията на правителството да се разработят електронни визи, което ще е огромен стимул за издаването им. Сега се издават в Бурса – имаме консулство в Одрин, Истанбул и Анкара. Отнема над 2 седмици да се издаде виза", уточни Юлиан Бонев. "За Гърция един турчин отива на границата до ферибота – на самия ферибот си взима виза", посочи туроператорът Неждет Хамзаоглу.

Същевременно интересът на българите към турските курорти остава висок, въпреки че цените за почивка там са скочили с около 40% спрямо минали години. Според експерти това е заради високото качество на туристическите услуги в южната ни съседка. Турция постави рекорд по туристи през 2019 г. Сега се моли да дойдат

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Въпреки санкциите: Турция е все по-гостоприемна за руските туристи

Българите масово ще празнуват Нова година в Кушадасъ

Колко струва седмица на морето "ол инклузив" това лято?

Почивката по морето излиза солено

Измислиха такса първа линия на плажа

Цените по морето: Цаца за 10 лв., вода за 12 лв., салата за 35 лв.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички