Измислиха такса първа линия на плажа


Измислиха такса първа линия на плажа
Снимка: iStock

45328

Летният сезон по морето започна, а с него се върнаха и добре познатите "изненади" в ущърб на туристите. Шезлонгите и чадърите близо до водата отново ще ни струват по-скъпо – това лято трябва да платим специална такса от 7 лв., за да ги използваме. Нова "екстра" по морето: Пуф за 6 лв.

Задължават ни да платим задължително и шезлонг, и чадър, ако искаме да сме на първия ред на плажа. Ако дадем пари само за чадъра, ни изпращат по-назад. Това условие важи на централния плаж в Созопол, макар да не е написано никъде, пише вестник "Телеграф", позовавайки се на своя проверка.

"Правилата ги казвам аз и са такива, нищо, че не ги пише. Не е необходимо да са на табелата, аз ви ги казвам сега устно", обяснил човекът, който събира таксите в платената зона на централния плаж в курортния град.

Така туристи са били принудени да се преместят назад на пясъчната линия, въпреки че са платили чадър. "На първа линия задължително трябва да дадете пари за комплект, не може само едното", обяснили служителите на плажа. Евтини чадъри и шезлонги по Черноморието

Сметката показва, че ако искаш да си сложиш кърпата до морето, задължително трябва да платиш 14 лв. Ако не си на първа линия, плажът може да излезе само 7 лв. Чадърите без шезлонги са само на последните редове на плажа в платената зона. Почивката по морето излиза солено

През миналата година летовниците бяха принудени да платят допълнително по 5 лв., за да си осигурят място на първа линия на плажа. Шезлонгите били резервирани още от ранни зори, тъй като имало много туристи и интересът бил голям. Тогава мнозина в Лoзeнeц, Примoрcкo и Царево се оплакаха от нелоялната търговска практика, за която няма никакво предупреждение и я научавате едва щом отидете на плажа. Измислиха нова такса по морето: запазване на чадър

В Бургас пък използването на чадър беше обвързано със задължителна консумация от близкия бар, където едно кафе струваше 8 лева. Летовници в Златни пясъци били задължени да платят допълнителна такса от 5 лв., тъй като плажът имал безжичен интернет. Кафета по 8 лв. на плажа обезсмислят безплатните чадъри (СНИМКА)

Подобни "скрити такси", които се превърнаха в практика на бизнеса по морето всеки сезон, разочароват посетителите и обезсмислят гръмко обявяваните безплатни шезлонги и чадъри на плажа. Това е много лоша реклама за целия български туризъм и със сигурност ще отблъсне много българи, решили да летуват по Българското Черноморие.

Храната поскъпва

И тази година на морето са хит пакетните менюта в ресторантите. Капанчетата предлагат супа, основно и десерт за 9,90 лв. Ако поръчаме само чорба, трябва да дадем 6-7 лв. Пиците на жар пък изместиха дюнерите. В момента малка "Маргарита", изпечена пред клиента и купена от павилион, излиза 6,50 лв. Очаква се до края на сезона да се вдигне до 8 лв. Цените по морето: Цаца за 10 лв., вода за 12 лв., салата за 35 лв.

За сравнение миналата година същата пица през юни струваше 4,50 лв., през юли се вдигна на 5,50 лв. и през август вече беше 6,50 лв. "Такава е тенденцията, с левче нагоре всеки месец, най-скъпо е в разгара на сезона. Но това важи и за цените на нощувките", коментират хотелиери. Колко струва седмица на морето "ол инклузив" това лято?

Сезонът започва със слаб интерес към водните атракции. Няма наплив за водни колела, нито за летене с парашут над морето, показва проверка. В момента туристите, дошли за старта на сезона, залагат на екзотични менюта и купуване на сувенири. Топ предложение е черна пица, изпечена на пещ, за 7 лв., домашен сладолед или сладко.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко ще ни струва лятната почивка през 2022 г.?

Заведение в Созопол поиска такса "празен стол"

Таксата "празен стол" била единичен случай

Българите преоткриват родното Черноморие

По морето са недоволни: Туристите са много, но бедни

Паркирането по морето струва колкото нощувката

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички