Паркирането по морето струва колкото нощувката


Паркирането по морето струва колкото нощувката
Снимка: БГНЕС

18615

Цените на паркоместата в морските курорти стигна тези на нощувките в къщите за гости, пише вестник "Телеграф". 18 лева на денонощие трябва да плащат туристите, за да държат колата си в закрит подземен паркинг в Созопол. С 4 лева по-евтино или по 14 лева на денонощие е таксата за място за колата под открито небе. Нощувката в къща за гости пък струва около 20 лева на човек в пика на сезона.

Същото е положението и на къмпинг Каваци, където до миналата година летовниците паркираха свободно на поляните близо до плажа, но от тази година местата са оградени с въженца, а на входовете има касиери, които събират по 7 лева на ден за ползване на паркоместа. Ако колата пък остане и през нощта, таксата скача на 14 лева. Все още обаче има и по-евтини места, които са отдалечени от хотелите и плажовете, на цени от 10 лева за денонощие. Измислиха нова такса по морето: запазване на чадър

Въпреки високите цени е доста трудно да се намери място на платените паркинги и ако се наложи колата да бъде изкарана от мястото по време на ваканцията, има вероятност при връщането си туристът да не намери място на паркинга, коментират запознати. Заради наплива на желаещи и цените на местата скачат. Така, ако в средата на юли таксата за колата е била 16 лева, то две седмици по-късно е вече 18 лева.

Местните в Созопол обясняват, че всяка година има проблем с местата за паркиране в града, но в пандемията той се е задълбочил, тъй като туристите посещават града основно с лични автомобили. Особено неприятно е през уикендите, когато курортите се пълнят с уикенд туристи, посочват местните жители. Българите преоткриват родното Черноморие

Понякога хората не могат да излязат от домовете си, тъй като посетители са паркирали директно до входната им врата. Не са рядкост и скандалите при такива ситуации, разкриват още созополчани.

Основна причина за проблема е, че има хотели, които са с капацитет от 60 стаи, а паркоместата към тях са само 20 броя, коментираха запознати. Множество инвеститори са изкупили стари къщи и на тяхно място са построили кооперации, но без паркоместа.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички