Българите преоткриват родното Черноморие


Българите преоткриват родното Черноморие
Снимка: iStock

12947

Туроператори, които водят у нас английски туристи, спешно отменят чартърните полети до нашето Черноморие, след като страната ни вкара Великобритания в червената зона за пътувания в условията на пандемия. Пак няма да има английски туристи по морето

Пълни ли са българските курорти, промениха ли се туристите, върнаха ли се българите по родните плажове и какви са очакванията на бранша за летния сезон до края? В разгара на лятото отговор дават българските курорти и на север, и на юг. Повечето прогнози от началото на сезона се оправдават, поне до средата на юли, а някои от констатациите на бранша са изненадващи, разказва БНТ.

На варненския плаж някои туристи още са в морето, а други вече в плажните заведения. Повечето говорят български, което потвърждава предварителните прогнози на туристическия бранш. В града всеки си избира заведение според вкуса и бюджета, а в курортите туристите се придържат към включеното в пакета за почивката им, казват хотелиери и ресторантьори.

Прогнозите за силен сезон няма да се сбъднат напълно, но очакванията на умерените оптимисти се потвърждават – резултатите ще са по-добри от миналогодишните, макар тенденцията е записванията да се правят в последния момент и за почивки средно от 3 дни, а на места в бранша говорят за ценова война.

Българите все още да предпочитат Южното Черноморие, има достатъчно любители и на дивото къмпингуване, и на луксозните почивки. Сред чужденците най-много са румънците. По българските морски курорти, след българите доминират румънците на средна възраст, които идват на групи но 15-20 души с колите си. Има също чехи, поляци, молдовци, младежи от Германия. Това сочат данните до средата на юли. Липсата на чужди туристи заплашва сезона по морето

Профилът на туриста този сезон по нашето Черноморие е ол-инклузивен, едноседмичен, икономичен, с нула разходи за услуги извън включените в пакетната цена, казва проф. д-р Стоян Маринов от Икономически университет – Варна.

Тази година основните гости, които посрещаме, са българи, живеещи в България, българи, живеещи в чужбина, и третата категория са вече чужденци. Гости от Румъния, Полша, Чехия има, има малко французи, има и германци. Загубихме скандинавци и англичани също, казва Георги Цветков, хотелиер. Българите не могат да спасят сезона по Черноморието

На този фон добрата новина е, че българският турист преоткри нашите курорти, особено на юг. Трябва да се опитаме да ги привлечем повече на север, но нямаме добра инфраструктура, нямаме магистрала. Трудно се придвижват, казва Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Бум на туристи в малките курорти по морето

В Приморско, например, хотелите са пълни 100% до средата на септември. Курортът е предпочитан от семейства с деца, които резервират ол инклузив в 4 и 5-звездни хотели. Просто е по-лесно обслужването на тези хора. Закуска, обяд, вечеря на едно място, междинни хранения и просто е по-лесно за семействата. Иначе е по-сложно едно излизане, търсене на ресторанти... Разбира се, имаме и такива туристи, казва туроператорът Владимир Маринов.

Малките курорти на юг отново са пълни

"Към момента проблем е ценовата война, която се води по хотелите. Имаме оферти от 39-40 лева за закуска с нощувка на първа линия... Имаме и висококатегорийни обекти, които са по 150 по 200 евро за нощувка, казва Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Други хотелиери отбелязват като странен факта, че тази година намаляването на цените не влияе на туристите поради една основна причина. Планирането за всички пътувания и посещения при нас са в рамките на седмица напред. Единственият фактор, който има значение, е хубавото време, казва хотелиерът Георги Цветков.

Разбира се, цената също е от значение. Тези, които са с по-ограничени доходи, те предпочитат по-малките населени места, където и цените са доста изгодни. Има и една друга категория българи, които са с по-високи доходи, които предпочитат някои оазисчета на север и на юг. Има и много привърженици на тези неохраняеми плажове, казва проф. Маринов. Кои плажове по морето са напълно безплатни?

Общото между всички е, че планират почивка между 3 и 5 дни, но някои се връщат по няколко пъти. Българите избягват уикенда, а по-скоро пътуват през седмицата, което бих казал, е много мъдро, защото плажовете от понеделник до петък са доста по-разтоварени, отколкото уикенда, казва хотелиерът Цветков. 

Така в средата на лятото прогнозите за много силен сезон не се сбъдват. "Според мен ще го завършим на равнището на миналата година или малко по-добре, което в крайна сметка не е никак икономически ефективно", казва проф. Маринов. Ако добрата обстановка у нас – на фона на Гърция и Испания, се задържи, тогава ще можем да разчитаме и на по-добър сезон до края на септември.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички