Почти 1 милион българи нямат пари за почивка


Почти 1 милион българи нямат пари за почивка
Снимка: iStock

10218

Близо един милион души в България (или 972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), цитирано от БНР. Работниците с ниски доходи у нас са сред 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си позволят почивка. Бедните у нас достигат 1.6 млн. души

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда "Подкрепа" посочват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи все още продължават да са непостижим лукс.

28% от европейските граждани не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като 59,5 на сто от тях са с доходи под прага на бедност. Най-лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. След нея се нареждат Румъния (86,8%), Хърватия (84,7%), Кипър (79,2%) и Словакия (76,1%). За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на страната ни седмо място в негативната класация за 27-те членки на ЕС.

Като абсолютно число хората, които не могат да си позволят едноседмична почивка, са най-много в Италия – цели 7 милиона, следвана от Испания (4,7 милиона), Германия (4,3 милиона), Франция (3,6 милиона) и Полша (3,1 милиона).

Неравенството се задълбочава

Много европейци, чиито доход е под 60% от медианната заплата за съответната страна, са безработни или пенсионирани, но в тази група попадат и милиони нископлатени работници, особено тези, които получават установената по закон минимална работна заплата.

Минималните заплати поставят работниците в риск от бедност в поне 16 държави-членки на ЕС, а според Европейската комисия 22 милиона работници получават по-малко от 60% от медианната заплата за съответната страна. Медианната заплата е смятана за най-реалистичния показател за средната стойност на доходите в конкретна държава.

Неравенството между хората, получаващи под и над въпросната медианна заплата, се задълбочава, особено в страните от Централна и Източна Европа. Най-големите разлики в достъпа до ваканции между двете групи (с доход под и над медианната заплата) са в: Хърватия (43,2%), Гърция (43%), България (42,4%), Чехия (41,1%), Франция (40,4%) и Румъния (40,1 на сто). Най-бързо се увеличава разделението в Румъния (+17%), Словакия (+14%) и Хърватия (+13,8%).

Време ли е за по-достойни заплати?

Европейската конфедерация на профсъюзите подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по-силна директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне. Европа иска по-високи минимални заплати в страните-членки

В проекта на документа се очаква да бъде разгледано от Европейския парламент през есента. В директивата за адекватните минимални заплати трябва да се гарантира, че възнагражденията никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички, смятат синдикалистите.

Синдикатите настояват за въвеждане на "праг на достойнство" в европейското законодателство, което ще гарантира, че минималните заплати по закон никога не могат да са по-малко от 60% от националната медианна брутна заплата и 50% от националната средна брутна работна заплата. Ако този двоен праг бъде въведен, това ще позволи ръст на заплатите на над 24 милиона души в ЕС.

"Почивката не трябва да бъде лукс за малцина. Докато много работници се наслаждават на ваканция с приятели и семейство, милиони пропускат поради ниското заплащане, което получават. Нарастването на неравенството по отношение на почивките показва как ползите от икономическия растеж в Европа през последното десетилетие не се споделят справедливо. Директивата на ЕС за адекватните минимални заплати трябва да бъде засилена, за да се гарантира, че заплатите никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички", коментира зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички