Европа иска по-високи минимални заплати в страните-членки


Европа иска по-високи минимални заплати в страните-членки
Снимка: iStock

10862

Германия ще увеличава постепенно почасовата ставка за положен труд - до 10,45 евро. В България тя е най-ниска в ЕС, а най-висока е в Люксембург. ЕК има идеи за намаляване на огромните различия, пише Deutsche Welle.

В 21 държави-членки на Европейския съюз е въведена минимална работна заплата, но разликите са огромни – докато българите получават минимум 1,87 евро на час, в Люксембург сумата е 12,38 евро, пише вестник "Зюддойче Цайтунг", цитирайки ново изследване на Европейския синдикален институт и фондация "Ханс Бьоклер". Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция са държавите, в които няма регламентирано минимално заплащане.

Брюксел не предвижда подобна мярка

През есента се очаква еврокомисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит да представи нова директива или препоръка по темата, но Брюксел не планира да въвежда общоевропейско минимално заплащане. Комисията обаче може да предложи нови критерии, спрямо които да се пресмята по-адекватно размерът на заплатата.

Някои експерти предлагат минималната работна заплата да е 60% от медианната заплата. Това е сумата, която разделя на две равни групи работещите, които получават повече и по-малко от нея. Причината: смята се, че хората, които получават по-малко от тези 60%, са заплашени от бедност. До момента само Франция, Швеция и Португалия са въвели подобна мярка.

В Португалия обаче заплатите продължават да са ниски. По данни на Евростат работещите в страната получават минимум 741 евро месечно – малко под гърците и малтийците. България е в дъното на таблицата, пред нея са заплатите в Латвия, Румъния и Унгария.

В Германия почасовата ставка ще нарасне до 10,45 евро

За да бъде спазено правилото за 60%, минималното почасово заплащане в Германия трябва да скочи от 9,35 на 12 евро. За това настояват синдикатите, които са подкрепени в случая от Социалдемократическата партия, отбелязва по темата "Хайденхаймер Цайтунг".

В България ще се договарят по-високи заплати по браншове

Минималната заплата не трябва да бъде изоставена, заяви наскоро и германският министър на труда Хубертус Хайл. В крайна сметка работодатели и синдикати се договориха минималната почасова ставка да нарасне поетапно на 10,45 евро до юли 2022 г.

Минималната работна заплата беше въведена в Германия през 2015 г. Тогава беше определена сумата от 8,50 евро за час труд. Сумата се актуализира на най-много през 2 години, а ключова роля за определянето на покачването играе Комисията за минимална работна заплата, в която участие взимат представители на работодателите и синдикатите.

Заради кризата, предизвикана от новия коронавирус, комисията удря спирачката на увеличенията и следващото покачване на минималната почасова ставка ще е през януари 2021 г., когато тя ще нарасне с едва 15 цента – на 9,50 евро, посочват още по темата германските издания.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички