Минималната заплата ще се определя според професията


Минималната заплата ще се определя според професията
Снимка: iStock

17940

Минималната заплата няма да е обща за страната, а различна за всеки бранш. Това ще залегне в тристранно споразумение с 40 мерки в 5 ключови сфери – бизнес среда, "Зелената сделка", енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси. Мерките бяха обсъдени на среща при премиера Бойко Борисов, а днес синдикатите и бизнесът ще подпишат споразумението, пише в. "24 часа".

Идеята е всяка година профсъюзите и работодателите да договарят минималната заплата, но паралелно с това и минималното заплащане по отрасли, а не държавата да я определя административно. Когато бъде въведен този механизъм, ще отпадне и определянето от държавата на минималните нива на осигуряване за браншовете. Новият механизъм трябва да е факт от 2021 г., а преговорите да започнат сега.

Отпада обаче предложението на синдикатите в да се връща данък общ доход на бедните в края на годината. Държавата не е съгласна НОИ да плаща първите 3 дни от болничните.

Максималният осигурителен доход да се определя по златното швейцарско правило от 2022 г., е залегнало още в споразумението, съобщи за в. "24 часа" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По него ще се определя и минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Това са мерки и реформи, които ще се изпълняват през следващите години, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

В споразумението ще има предложения за реформа в здравеопазването и образованието. Залегнало е и предложението за по-висока ставка за нощния и извънредния труд, като от догодина ще се плаща най-малко левче.

До седмица пък правителството трябва да даде становища по друго ключово споразумение на синдикати и работодатели – за мерките срещу коронавируса. Нова вълна на безработица може да се очаква в края на септември или началото на октомври, прогнозира социалният министър Деница Сачева. Причината е, че тогава приключва сезонната заетост, обясни тя пред Нова телевизия. Правителството е заложило годината да завърши с 6,5% безработица. Правим всичко възможно да намалим този процент, затова предлагаме мерки в най-засегнатите сектори, каза Сачева.

От 1 юли към мярката 60/40 да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20 за "Транспорт" и "Туризъм". Във втория обаче сивият сектор е около 30-40%.

50 млн. лв. ще се отпуснат за туризма, за да се наемат регистрирани безработни. "Хора, които са работили в сферата на туризма и са загубили работата си, да може да бъдат наети обратно, да получават 610 лв. от държавата", каза още тя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички