Тристранката дебатира за заплати, но истинският дебат си остава за болничните


Тристранката дебатира за заплати, но истинският дебат си остава за болничните
Снимка: БГНЕС

3538

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се събра на заседание за минималната заплата за догодина без работодателите, предаде БГНЕС. Така те спазиха заканата си да не влизат в Тристранката, докато не бъде решен въпросът с болничните, които се плащат от работодателите - т.е. първите три дни.

Вицепремиерът Мариана Николова, председател на Тристранния съвет, информира, че е получила писмо от социалния министър, че до месец след обнародването на бюджета за следващата година ще се внесе анализ за обсъждане в тристранката и мерки за болничните. "Ресорните министри ме увериха, че експертите в съответните министерства, НОИ и НЗОК извършват задълбочен анализ с оглед намиране на цялостно решение на поставените проблеми", каза тя.

Ася Гонева от КНСБ поиска партньорите да участват в изготвянето на този анализ: "Ние държим да бъдем включени в работен вариант, а не да получим едни готови мерки, по които да дадем само мнение".

На днешната среща от страна на работодателите влезе само Съюза за стопанска инициатива, който е "против" минималната заплата да бъде увеличена на 610 лева от Нова година, съобщиха от БНР.

За минималната заплата социалният министър Деница Сачева каза, че новият размер от 610 лв. ще стимулира трудовия пазар и ще намали неравенствата. Тя цитира данни за статистиката от третото тримесечие на тази година: "Съотношението на минималната работна заплата към средната работна заплата е 44,8%".

Припомняме, че досега не е имало случай на пълно съгласие между работодатели и синдикати за минималната работна заплата и тя се определя административно т.е. от държавата.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички