Гърция вдига минималната заплата въпреки кризата


Гърция вдига минималната заплата въпреки кризата
Снимка: iStock

15678

Гърция ще увеличи минималната работна заплата с 2% въпреки икономическата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус. "Противно на предложението на представители на бизнеса, правителството реши да увеличи минималната заплата с 2% тази година", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на заседание на кабинета, което се проведе онлайн.

Работодателските организации са поискали замразяване на минималната работна заплата поради специалните обстоятелства, причинени от пандемията и факта че БВП на страната е спаднал с 8% през миналата година. Гърция дава по 800 евро на засегнатите от Covid-19

Мицотакис обаче вярва в динамиката на гръцката икономика и добрите перспективи, съобщава държавната информационна агенция АНА-МПА, цитирана от вестник Kathimerini.

Гръцката икономика действително се съживи през последните години и реформите на водената от Мицотакис "Нова демокрация". Премиерът признава, че увеличението от 2% е твърде малко, за да отговори на нуждите на работещите. Но напомня, че страната подготвя програма за 40 млрд. евро, за да подпомогне доходите, работните места и ликвидността на компаниите. 

Къде стои Гърция?

В момента минималната заплата в частния сектор в Гърция е 650 евро на месец. Тя достига 758 евро, когато се включат Коледните и Великденските бонуси. С настоящото 2-процентно повишение, минималното заплащане ще се повиши до 663 евро.

С въпросните бонуси, гръцката минимална заплата се движи около средното за Европейския съюз, заемайки 11-о място сред държавите членки. Минималното заплащане в Гърция почти е равно на това в Малта и Португалия, но е значително по-високо от това в страните от Източна Европа.

То обаче е 2-3 пъти по-ниско от това в богатите държави от Западна Европа. Безспорен лидер остава Люксембург с над 2200 евро минимална заплата, показват данните на Евростат. Доходите в Люксембург и България: 8 към 1

България остава страната с най-ниската минимална заплата в ЕС. Заплащането у нас е сравнимо с това на Западните Балкани. Балкански страни оспорват доминацията на България при ниските заплати

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички