Ще успее ли "Нова демокрация" да реши старите проблеми на Гърция?


Ще успее ли "Нова демокрация" да реши старите проблеми на Гърция?
Снимка: New Democracy

5261

След категоричната победа на изборите новоизбраният премиер на Гърция Кириакос Мицотакис трябва да действа бързо, за да реши дълготрайните икономически проблеми на страната си.

Облягайки се на солидното парламентарно мнозинство, бившият банкер и консултант по управлението ще трябва да вземе обещаните мерки, свързани с държавните финанси, проблемните заеми и осакатяващата бюрокрация, докато работи в среда на строги фискални ограничения, наложени от кредиторите, пише Bloomberg.

Въпреки че наследява възстановяваща се икономика и повишаващ се фондов пазар, Мицотакис трябва да гарантира, че Гърция може да привлече инвестициите, от които отчаяно се нуждае, и да създаде работни места, докато страната се измъква от финансова криза, продължаваща повече от десетилетие и засягаща жизнения стандарт.

Лидерът на "Нова демокрация" показа, че осъзнава тежката отговорност, с която трябва да се справя. Икономиката на Гърция нарасна с 1,9% през 2018 г., а очакваният растеж през тази година е около 2%.

След победата на Мицотакис на евроизборите, общият индекс на Атинската фондова борса нарасна с повече от 20%, а доходността по 10-годишните облигации спадна до рекордно ниски нива. За да се възползва от тази инерция, Гърция планира нова продажба на облигации до края на месеца, в опит да си осигури устойчив достъп до финансовите пазари, загубен през 2010 г.

Какви са основните проблеми, с които трябва да се справи новата гръцка власт:

Фискална стабилност

Финансовите министри на еврозоната, които се събират днес, ще припомнят на новата гръцка власт, че трябва да се придържа към ангажимента си за постигане на 3,5% първичен бюджетен излишък всяка година до 2022 г.

Данъчните облекчения, наложени от отиващия си Алексис Ципрас, породиха съмнения дали страната може да изпълни амбициозните си фискални цели. Европейската комисия очаква преференциите да намалят растежа на БВП с 1% през 2019 и 2020 г., което може да накара кредиторите да поискат от новото правителство допълнителни мерки за строги икономии. Ципрас увери, че Гърция ще изпълни обещаното за тази година, но може да пропусне целта за 2020 г. с между 400 млн. и 600 млн. евро.

Мицотакис планира допълнително да намали данъците още от 2020 г., за да стимулира икономическата активност и да покаже на инвеститорите, че Гърция създава по-благоприятна бизнес среда. Остава да видим как ще реагират кредиторите, ако искат да запазят постигнатите досега резултати по отношение на фискалните цели.

Лоши кредити

Решаването на проблема с около 80 млрд. евро лоши кредити, наследени от кризата, изглежда като най-голямото предизвикателство за страната. Банките полагат големи усилия да съкратят дълга, чрез продажба на портфейли от проблемните заеми, но вероятно ще се нуждаят от още инструменти, за да изпълнят амбициозните си цели за едноцифренo съотношениe на необслужваните кредити до 2021 г.

Гръцките власти преговарят с ЕК за въвеждане на италиански модел за лошите кредити, но дискусиите продължават. Гръцката централна банка също има план, който предвижда прехвърлянето на лоши кредити към специално дружество (т.нар. "лоша" банка). Правителството на Ципрас не представи на европейските институции това предложение, но се очаква новото правителство да го направи скоро, според човек, запознат с въпроса.

Макар че гръцкият банков индекс се повиши с 90% през тази година, инвеститорите се притесняват, че ако не се намалят лошите кредити, някои банки може да потърсят допълнителен капитал.

Нови инвестиции

Целта на Мицотакис е да удвои растежа на Гърция до 4% през 2020 г., но за да го постигне, той се нуждае от инвестиции. За да убеди инвеститорите, че могат отново да се доверят на страната, той иска незабавно да продължи с дълго отлагания проект "Хелиникон". Проектът предвижда превръщането на старото летище на Атина, което е над 2 пъти по-голямо от Сентръл парк в Ню Йорк, в огромен парк с луксозни хотели, казино, яхтени пристанища и апартаменти.

Но това далеч няма да е достатъчно. Новото правителство ще трябва да се справи с бюрокрацията, бавната съдебна система и корупцията, както и да ускори приватизацията, особено в енергийния сектор.

Високо напрежение

Най-големият доставчик на електроенергия в Гърция Public Power Corp. (PPC) има сериозни финансови проблеми. Последният одит през април постави под въпрос способността на държавната компания да продължи дейността си, след като загуби над 500 млн. евро през 2018 г. Проблемите се задълбочиха през първото тримесечие на тази година, като нетните загуби се увеличиха до 205,1 млн. евро спрямо 12,6 млн. евро за същия период на 2018 г.

Именно енергийната компания е най-големият проблем, който оставя след себе си отиващото си правителство на Ципрас. "Това не е просто компания. Ако PPC фалира, страната фалира", смята зам.-председателят на "Нова демокрация" Адонис Георгиадис, който вероятно ще бъде следващият министър на енергетиката на Гърция.

Новото правителство на Гърция трябва да позволи на PPC "да работи като компания според чисто бизнес критерии", заяви пред акционерите в края на юни председателят на борда и главен изпълнителен директор Емануел Панайотакис. Влизането на стратегически партньор (инвеститор, б.р.) е възможност за компанията да достигне пълния си потенциал, каза висшият мениджър.

Администрация и сигурност

Първият законопроект на Мицотакис ще бъде за форматът и функционирането на правителството. Той ще включва и премахване на законодателството, което позволява на полицията да влиза в университетски места само с разрешение на академичното ръководство.

Това би нарушило табуто, което им забранява достъпа до висшите училища, наложено след смачкването на студентското въстание срещу тогавашните военни управници на страната през 1973 г.

Очаква се законите за данъчните облекчения да дойдат малко след това - точно преди кратката ваканция на парламента през август.

Целта на Мицотакис е да сигнализира за промяна още от първите дни на управлението си. "Утрешното небе ще бъде по-синьо и слънцето ще бъде по-светло. Нов ден започва да изгрява страната", каза той в Атина във вечерта след изборите.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички