Доходите в Люксембург и България: 8 към 1


Доходите в Люксембург и България: 8 към 1
Снимка: iStock/Guliver

7253

Има много причини човек да иска да работи в Люксембург. Никъде другаде в Европа доходите не са толкова високи, колкото във Великото херцогство. На другия полюс са българските заплати, които са едва 23% от средните за ЕС, разказва Deutsche Welle.

Никъде в Европа няма по-високи заплати от тези в Люксембург. Но поставят ли се в съотношение с покупателната способност, данните започват да изглеждат по съвсем различен начин, твърди вестник Luxemburger Wort.

Средногодишната брутна заплата там възлиза на 64 932 евро – т.е. близо 182% от средните равнища за Европа. На другия полюс е България с 8147 евро за година, или 23% от средното ниво за ЕС. Това означава, че съотношението на годишните доходи между Люксембург и България е 8:1. Българите отново са най-бедните в Европейския съюз

Покупателната способност намалява разликите

Ако обаче се направи сравнение на покупателната способност, тази дистанция се свива: по този показател Люксембург регистрира 145% от средните за Европа нива, а България – 45%. "Така дистанцията между Люксембург и България намалява до съотношение 3:12", сочат данни на Националната статистическа служба на Люксембург Statec.

Вестник Luxemburger Wort отбелязва, че по подобен начин изглеждат съотношенията с други държави като Франция. Там заплатите са 58% от люксембургските, но ако се отчете покупателната способност, процентите стават 67 на сто. В Германия заплатите са 69% от тези в Люксембург, но съотношението към покупателната способност ги повишава до 84% от люксембургските.

Когато става дума за средна работна заплата, трябва да се има предвид, че има съществени разлики между браншовете. Във Великото херцогство водещо място заемат финансовият и застрахователният сектор, в които работят 13% от заетите, други девет са в сферата на научната и техническата дейност. С други думи само в тези два бранша в Люксембург работят 22% от хората, докато за Белгия процентите са 8, в Германия – 9, а във Франция – 11 на сто. Именно в тези сектори, в които работят предимно висшисти и висококвалифицирани специалисти, заплащането е едно от най-добрите и това дава съответното отражение, посочват статистиците. Кои професии в България вземат най-високи заплати?

Има и по-зле платени сфери на икономиката

От друга страна в Люксембург има браншове с по-второстепенна роля като търговията, в която са заети 11%, докато средно за Европа този показател е 15 на сто. Още по-големи различия се установяват в промишлеността - в тази сфера в Люксембург работят само 10 на сто от трудещите се, докато средно за Европа процентът е 22, а в Германия - дори 24 на сто.

В определени браншове като образованието, администрацията, здравеопазването и социалните услуги, както и във финансовата сфера и застраховането Люксембург плаща доста по-високи заплати, отколкото в съседните държави. Но пък има и сфери, в които плаща по-малко от тях - като например в хотелиерството и ресторантьорството, търговията, строителството и промишлеността. У нас най-добре плащат в IT сектора, на Запад – в Енергетиката

От официалните статистически данни, цитирани от вестник Tageblatt става ясно, че ако във финансовия и в застрахователния бранш в Люксембург средните заплати стигат до 100 000 евро, персоналът в хотели и ресторанти получава по около 34 000 годишно.

Регионални разлики

Към това се добавя, че делът на премиите и извънредните добавки (бонуси за края на годината, 13-та заплата и др.) в Люксембург е особено висок – 15% при средно осем на сто за Европа. Но що се отнася до средното почасово заплащане, в някои региони на Европа то е по-високо, отколкото в Люксембург, като се има предвид покупателната способност – например в Хамбург, в Бавария или в областта Ил дьо Франс (дом на френската столица Париж). Същото важи и за Швейцария и Лондон. С колко пари живеят домакинствата в Германия

Както подчертават от Statec, оценката на заплащането трябва да бъде по-диференцирана. Заплатите в Люксембург действително са високи, но в международен план не са онова, за което ги смятат на пръв поглед.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички