Кейт пребори конкуренцията на Digitalk&A1 Awards 24


Кейт пребори конкуренцията на Digitalk&A1 Awards 24
Снимка: ОББ

3820

Умният асистент на ОББ, Кейт, спечели първа награда в категория „Вътрешни решения“ в конкурса Digitalk&A1 Awards 24. Той се състезава с 44 проекта в сферата на дигиталните иновации, които тазгодишното издание на престижния конкурс събра, а на финала се пребори за наградата в категорията с проектите на други две банки.

Кейт е персонален дигитален асистент в мобилното приложение ОББ Мобайл, който променя изцяло модела на банково обслужване на клиентите. Разработен чрез съвременни AI технологии, той предоставя 24/7 персонализирано обслужване в дигитална среда, чрез постоянно самообучаващ се изкуствен интелект и използване на данни.

Кейт е общ асистент за компаниите от KBC Груп, като България е първата държава, след Белгия, в която е въведен и „научен“ да говори на местен език. Работата по проекта стартира през май 2021 г. Официално започва да обслужва клиентите на банката през февруари 2022 г., като бързо печели популярност и две години по-късно привлича 84% от потребителите на мобилното банкиране на ОББ, а броят на разговорите с дигиталния асистент достига 2 800 000.

„Всеки клиент, който влиза в ОББ Мобайл, може да ползва нейните услуги 24/7. Кейт е дигитална версия на клиентското изживяване в банков клон, където ви посреща служител, готов да отговори на вашите въпроси. Банката има пълен контрол върху качеството и пълнотата на предоставените отговори, и постоянно усъвършенства автономността на дигиталния асистент.“, споделя Татяна Иванова, изпълнителен директор „Дигитализация, данни и операции" на ОББ и иновационен лидер на KBC Group в България.

Според Елена Насалевска, генерален мениджър „Дигитални канали и Кейт", която прие престижното отличие от името на ОББ - Кейт е проактивна, персонализирана и автономна, като в голяма част от ситуациите, клиентът може да получи желаната услуга изцяло в рамките на един разговор: „Асистентът се развива от малък екип висококвалифицирани професионалисти и напълно автоматичен процес на оптимална инфраструктура“.  

Вече две години Кейт улеснява клиентите на банката в намирането на подходящата дигитална услуга в мобилно банкиране на ОББ. Дигиталният асистент е добър помощник както в обичайни ситуации, така и при по-сложни казуси. С негова помощ, например, клиентът може да блокира картата си, ако я загуби, да види обзор на своите приходи и разходи и др.

Кейт постоянно се развива, обучава и добавя нови функционалности. В края на 2022 г. тя проговаря с човешки глас. От 2023 г. дигиталният асистент е достъпен и за бизнес клиентите на банката. С времето придобива все повече умения да бъде проактивен към клиентите - Кейт може да им предложи различни видове банкови, застрахователни, пенсионно осигурителни и инвестиционни продукти, пътническа застраховка, непосредствено преди пътуване и др. Кейт информира и за важни събития като изтичаща валидност на карта, е-винетка или застраховка, чакаща за плащане битова сметка, индивидуални и промоционални оферти.

„В момента работим за това Кейт да може да извършва определени операции по указание на клиента. Съвсем скоро ОББ ще предложи за първи път на нашия пазар плащания, базирани изцяло на гласови инструкции. Така ще спестим усилието да се попълват реквизитите на платежното нареждане, като за това ще се погрижи неговият персонален Кейт.“ – очертава пътя на развитие на дигиталния асистент иновационият лидер на KBC Груп в България.

„Стратегическата ни цел е Кейт да обедини всички канали в един, задавайки визията на дигиталното банкиране на бъдещето – нов суперканал, който да комбинира директни и цялостни процеси по осъществяване на продажби, клиентско обслужване и консултиране в различните моменти на потребителската пътека“, добавя Елена Насалевска.

Конкурсът DigitalK&A1 Awards се организира от Digitalk.bg - технологичната медия на „Капитал" и „Икономедиа" и "А1 България". Церемонията по връчване на наградите за дигитална и устойчива трансформация на бизнеса за 2023 г. се състоя във вторник, 14.05.2024 г. в София ивент център.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички

Най-четени новини


виж всички