1,5 млн. българи са със свръхнаднормено тегло

1,5 млн. българи са със свръхнаднормено тегло
Източник: iStock/Guliver

Приблизително 1,5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС. Това показват данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, цитирани от bTV.

 Въпреки тенденциите на затлъстяване на населението, до момента в България не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай.

УМБАЛ „Александровска“ се превърна в първата болница със статут на акредитиран център за лечение на затлъстяването, съобщиха междувременно от лечебното заведение. Кандидатурата ѝ беше одобрена от Асоциацията.

Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно и няма универсален подход, валиден за всички, посочват от болницата. В тази връзка през 2016 г. в УМБАЛ „Александровска” е сформиран екип от експерти - ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург.

Медиците са създали протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.