Увеличават се непълнолетните, които искат разрешение за работа


Увеличават се непълнолетните, които искат разрешение за работа
Снимка: БГНЕС

3421

За шестте месеца на годината Инспекцията по труда е издала с около 20% повече разрешения за работа на непълнолетни лица спрямо същия период на 2017 г.

Дадените разрешения през 2018 г. са 3733 бр., от които 74 бр. са за лица, ненавършили 16 г. Отказите са 59 бр., пет от тях за ненавършили 16 г. За същия период на 2017 г. разрешенията са били 3124 бр. (46 бр. от тях са за ненавършили 16 г.), а отказите - 51 бр. (за ненавършили 16 г. също 5 бр.), съобщават от ГИТ.

Процедурата за издаване на разрешение е максимално облекчена. Искането се заявява от работодателя, който ще наема непълнолетното лице, на базата на едва 7 документа. Два от тях се осигуряват от търсещите работа – медицинско свидетелство за всички, а за лицата, които нямат 16 г. и работят в учебно време – план на учебните занятия. Дирекция „Инспекция по труда“ по седалище на местонахождението на работното място, където се подава искането, се произнася до 7 работни дни, но в повечето случаи и по-рано дори и в пика на подаване на исканията – около началото на лятната ваканция, когато в дирекциите с морски курорти на ден пристигат по повече от 100 бр.

Документите, които се изискват от работодателя, са длъжностна характеристика; резултати от оценката на риска, на който може да бъде изложено непълнолетното лице, ведно с протоколи от извършени измервания на факторите на работната среда; осигурени мерки за защита на здравето и безопасността на работещия; списък на необходимите лични предпазни средства (при необходимост). Всички тези документи работодателят трябва да притежава за всяко работно място, на което ще бъде назначен работник, независимо дали той е пълнолетен или непълнолетен, поради което не може да се твърди, че са административна тежест и затрудняват наемането на непълнолетни лица. Разликата е, че при наемане на непълнолетно лице те се представят преди започване на работа, а при постъпване на работа на пълнолетен работник – при проверка. Работодателят трябва да представи още медицинско заключение, че лицето под 18 г. е годно да извършва работата, за която кандидатства, от служба по трудова медицина, с каквато е длъжен по закон да има договор.

Цялата процедура, както и формуляр за искане за разрешение за наемане на непълнолетно лице, е публикувана на сайта на ИА ГИТ, в рубриката „Административно обслужване“, подрубрика „Формуляри“. Исканията могат да се подават както по електронен път, така и на място в дирекциите „Инспекция по труда“ по местонахождение на работното място.

Освен разрешителен режим, законодателят е въвел още защити за труда непълнолетните лица. Техният работен ден е 7-часов. Забранено е те да полагат извънреден труд, както и нощен (от 22 ч. до 6 ч. за ненавършили 18 г. и от 20 ч. до 6 ч. за ненавършили 16 г.) Предвиденият за тях отпуск е удължен на 26 дни. Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда е криминализирано деяние и контролните органи на Агенцията сигнализират прокуратурата. За първото полугодие на 2018 г. са подадени 7 такива сигнала до прокуратурата, а през 2017 г. те са били 6 бр.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички