Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация


Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация
Снимка: iStock/Guliver

4122

Английската централна банка повиши основния си лихвен процент в опит да задържи най-бързата инфлация от 3 десетилетия, a някои централни банкери дори потърсиха по-агресивен отговор на покачващите се цени.

Комитетът по паричната политика гласува за повишаване на разходите по заеми с 25 базисни пункта до 0,5%. Четирима от деветчленната комисия настояха за двойно по-голямо увеличение – 50 базисни пункта, което би било безпрецедентно, откакто централната банка получи независимост от правителството през 1997 г., пише Bloomberg.

В рамките на новата си, по-строга политика АЦБ ще започне да се разделя с облигации за 895 млрд. паунда (1,2 трлн. долара), които е натрупала през последното десетилетие, за да стимулира британската икономика.

Централната банка повиши прогнозата си за скок на инфлацията до 7,25% през април, повече от 3 пъти над заложената цел от 2%. Преди това се очакваше инфлацията да достигне връх около 6%. Британският бизнес предупреди за рязко покачване на цените

"Не повишихме лихвите, защото икономиката се измъчва. Изправени сме пред риска част от по-високата вносна инфлация да се влее в националната икономика, което да доведе до по-дълъг период на висока инфлация.", каза гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли на брифинг след заседанието. Слаб растеж и висока инфлация на Острова заради Brexit

Покачване на цените

Английската централна банка е водеща в глобалното затягане на паричната политика, тъй като институциите се стремят да се справят с бързия растеж на цените след блокадите по време на пандемията. Очаква се Федералният резерв на САЩ да започне бързо вдигане на лихвите през тази година, което може да достигне до 50 базисни пункта.

"АЦБ е първата голяма централна банка, която предприема експеримента за борба с инфлацията в условията на забавяне на темпа на растеж и продължаващи дислокации на енергийните пазари", каза Анна Ступницка, глобален макроикономист във Fidelity International.

Банката незабавно ще спре да реинвестира постъпленията с изтичащ срок, което ще позволи на над 200 милиарда паунда да изтекат от британската икономика до 2025 г. Тя планира да се освободи целия запас от корпоративни облигации за 20 милиарда паунда още до края на 2023 г.

"Някое допълнително скромно затягане вероятно ще бъде подходящо през следващите месеци", ако икономиката се развива, както очаква АЦБ, добави комитетът за определяне на лихвите.

Подчертавайки ангажимента си за борба с нарастващите цени, централната банка даде ясен знак, че възнамерява да се придържа към целевата инфлация, тъй като ценовата стабилност е първостепенен приоритет в паричната политика на Обединеното кралство. Великобритания вдига минималната заплата, но инфлацията също расте

Тъй като пазарът на труда остава много затегнат, централните банкери рязко повишиха прогнозите си за растеж на заплатите на Острова, като прогнозираха, че основният темп ще достигне 4,75% през следващата година. По-високите цени на енергията добавиха допълнителен натиск, тъй като разходите за живот ще забавят растежа на БВП.

Реалните доходи на домакинствата, след коригиране на инфлацията и повишаването на данъците, ще се свият както през тази, така и през следващата година. Сметката за енергия за обикновено домакинство ще се повиши с 54% през април, обяви британският енергиен регулатор Ofgem.

Решението на АЦБ идва малко след като министърът на финансите Риши Сунак обяви програма от 9 млрд. паунда, която ще помогне на потребителите да се справят с нарастващите сметки за енергия. По-скъпото гориво показва защо АЦБ се тревожи, че инфлацията скоро може да скочи над 3 пъти повече от заложената от централните банкери. Според тях инфлацията може да се стабилизира в рамките на 3 години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Британците усетиха какво значи да си вън от ЕС

Рекорден брой свободни работни места във Великобритания

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички