Рекорден брой свободни работни места във Великобритания


Рекорден брой свободни работни места във Великобритания
Снимка: iStock

24111

Свободните работни места във Великобритания са достигнали рекордните почти 1 милион през тримесечието до юни, показват данни на Службата за национална статистика. Безработицата през юни е спаднала до 4,7% в сравнение с 4,8% през май, пише британският вестник Guardian.

Безработните в трудоспособна възраст все още са повече отколкото преди пандемията, когато безработицата е била 3,9%, но възстановяването на икономиката и стремителното търсене на работници в някои индустрии са увеличили броя на заетите. Ще избегне ли Великобритания "кървавата баня" на трудовия пазар?

Средната работна заплата се е увеличила със 7,4% без бонуси и 8,8% с бонусите, показвайки че недостигът на работници в някои браншове мотивират работодателите да им плащат повече, за да ги привлекат или задържат на работа. Компании, ангажирани в ресторантьорството и хотелиерството, изкуствата и отдиха и туризма, са сред основните, които разкриват работни места.

Броят на отработените часове остава почти 5% под нивата преди пандемията, а според експертите на статистическата служба при премахването на "коронавирусния ефект" повечето повишения на заплатите са между 3,5% и 4,9%.

Пазарът на труда се възстановява с бързи темпове, след като броят на служителите на заплата се увеличава с 182 000 до 28,9 милиона души. Въпреки това почти 2 милиона души остават в принудителен отпуск (т.нар. престой) заради пандемията, по данни на британските данъчни служби. Великобритания потъна в невиждана рецесия

Джонатан Атоу от Службата за национална статистика потвърждава, че пазарът на труда продължава да се възстановява от пандемията и вече не се наблюдава съкращаване на работници. Проблем остава това, че много от самонаетите все още не могат да се върнат на трудовия пазар.

Министърът на финансите Риши Сунак заяви, че данните показват, че планът на правителството за работните места работи. "Знам, че има още много препятствия по пътя, но данните са обещаващи, защото започва да се увеличава борят на завръщащите се на работа", каза Сунак. 

По думите му в момента има повече работещи, отколкото когато и да било от началото на пандемията, а хората в принудителен отпуск са най-малко от стартирането на схемата. Великобритания дава 330 млрд. паунда на най-засегнатите от Covid-19

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Брекзит + COVID-19 изпразниха супермаркетите във Великобритания

Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?

Великобритания дава извънредно 4,6 млрд. паунда на затворените бизнеси

250 млрд. лири: Огромната цена, която Великобритания плати за пандемията

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички