Великобритания дава 330 млрд. паунда на най-засегнатите от Covid-19


Великобритания дава 330 млрд. паунда на най-засегнатите от Covid-19
Снимка: iStock

13438

Великобритания отпуска пакет от 330 млрд. паунда, за да подкрепи икономиката си срещу влянието на коронавируса. Средствата са предназначения за нисколихвени кредити за компании, финансова подкрепа за авиокомпании, данъчни облекчения върху бизнес имоти и финансова помощ за малки фирми.

Финансовият министър Риши Сунак нарече случващото се в момента извънредна икономическа ситуация. "Никога в мирно време не сме се сблъсквали с икономическа битка като тази", изтъкна той, цитиран от BBC.

По думите на министъра мерките са еквивалентни на 15% от британското БВП. "Всеки бизнес, който се нуждае от достъп до пари, за да плати наема, заплатите си, дължимото на доставчиците си или да си купи материали, ще може да получи държавен заем или кредит при атрактивни условия", обеща Сунак.

Ако средствата не са достатъчни, британската хазна е готова да даде и повече. "Ще осигуря толкова, колкото е необходимо. И наистина го мисля", увери той.

Бързото разпространение на коронавируса хвана икономиките неподготвени. Компаниите от почти всички сектори предупреждават, че дългосрочното им оцеляване е застрашено.

В следващите дни Сунак ще обсъди с министъра на транспорта специален пакет в подкрепа на авиокомпаниите и летищата, като едни от най-потърпевшите от разразилата се криза.

Премиерът Борис Джонсън обеща правителството "да направи всичко необходимо за подкрепа на икономиката". "Ще подкрепяме работните места, ще подкрепяме доходите, ще подкрепяме бизнеса... Ще направим всичко, което е необходимо", увери той.

Спасителният пакет ще помогне на компаниите да поемат заплатите на персонала си, без да се налага да освобождават хора.

Фирмите в сектора на хотелиерството няма да плащат данъци върху имотите си за известно време, а малките и средни фирми ще получат между 10 000 и 25 000 паунда.

Изпитващите финансови затруднения заради коронавируса граждани за 3 месеца ще са освободени от задължението да плащат вноски по ипотеките си. "Искам да успокоя всеки британски гражданин, че правителството ще ви даде всички инструменти, които са ви необходими, за да се справите с това", увери той.

По-късно хората все пак ще трябва да извършат плащанията по заемите. "Резултатът е, че имате малко (финансово) спокойствие, но щом възобновите плащанията, сумата ще бъде малко по-висока, защото пропуснатите лихвени плащания са добавени към заема. Това не означава, че ипотечната ваканция е лоша идея", обяснява експертът по лични финанси на BBC Саймън Гомперц.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички