Рекордна безработица удари Великобритания


Рекордна безработица удари Великобритания
Снимка: iStock/Guliver

4144

Нивото на безработица във Великобритания отбеляза близо 4-годишен връх през третото тримесечие, когато съкращенията достигнаха рекорден брой, показват данни на официалната британска статистика ONS. Това е ясен знак за рязко влошаване на британския трудов пазар още преди наложеното през ноември ново затваряне, целящо да ограничи втората вълна на коронавирусна пандемия, предаде БНР. 

През трите месеца до края на септември безработица в Обединеното кралство се повиши до 4,8% от 4,1% през второто тримесечие на годината и спрямо 4,5% през август, като това е най-високо ниво от ноември 2016 г. 

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки през третото тримесечие 75,3% спрямо 75,9% през предходното тримесечие, като заетостта се сви със 164 000.

Нивото на заетост намалява от началото на пандемията от коронавирус, докато безработицата се увеличава рязко, въпреки че през последните месеци броят на хората, временно отсъстващи от работа, спадна от пиковете, достигнати през април и май (по време на първата вълна на пандемията и въведената първа национална карантина). Великобритания полита към пропастта

Според ONS съкращенията през третото тримесечие обаче се увеличиха с цели 181 000 спрямо предходното тримесечие, достигайки рекордните 314 000. Паралелно, средните доходи, включително бонусите, се увеличиха с 1,3% на годишна база, докато заплатите без бонусите нараснаха с 1,9 на сто.

През миналата седмица Английската централна банка прогнозира, че равнището на безработица във Великобритания ще достигне 6,3% до края на тази година, след което ще удари връх от близо 8% през второто тримесечие на следващата година. 

По същото време финансовият министър Риши Сунак удължи до края на март скъпоструващата държавна коронавирусна схема за запазване на работните места, чрез която се осигурява 80% от заплащането на временно съкратени работници. Той обяви милиарди лири и за други форми на държавна подкрепа.

След днешните слаби данни Риши Сунак посочи, че те "подчертават мащаба на предизвикателството, пред което сме изправени". "Искам да успокоя всеки, който се притеснява от предстоящите зимни месеци, че ще продължим да подкрепяме засегнатите", посочи той след публикуването на данните, предаде още БНР, цитирайки Reuters. Великобритания потъна в невиждана рецесия

Английската централна банка очаква, че около 5,5 милиона от трудещите се ще се нуждаят от подкрепа по тази програма по време на новото затваряне в цяла Великобритания, въведено през ноември, спрямо малко над 2 милиона през месец октомври.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички