Ще избегне ли Великобритания "кървавата баня" на трудовия пазар?


Ще избегне ли Великобритания "кървавата баня" на трудовия пазар?
Снимка: iStock/Guliver

5348

За да съживи британската икономика и да предотврати "кървава баня" на трудовия пазар, Лондон изготви спасителен пакет в размер на 33 млрд. паунда. Той предвижда премии за работодатели и бонуси за хранене в ресторант, пише Deutsche Welle.

Във Великобритания нараства загрижеността от масова безработица. Дори сериозните печатни издания втвърдиха тона си и предупреждават за очертаваща се "кървава баня" на трудовия пазар.

Обезщетенията, изплащани за намалено заради пандемията работно време, дотук предотвратиха най-лошото, но тази мярка е временна. Очаква се страната да бъде залята от вълна от уволнения, след като мярката престане да действа.

По 1000 паунда за запазен работник

Финансовият министър Риши Сунак заяви в Камарата на общините, че въпреки всички предприети мерки икономиката на страната се е свила с 1/4 през последните 2 месеца, а страната е изправена пред сериозни икономически проблеми.

Сунак обяви финансови стимули за работодателите, които ще се въздържат от уволняване на работници и служители. Всеки работодател ще получава бонус в размер на 1000 паунда за всеки един служител, който е бил изпратен в принудителен отпуск, но поне до януари 2021 г. няма да бъде освобождаван от работа.

А как ще се справят работодателите, които нямат достатъчно финансови средства, с плащанията за своите неработещи служители - това е съвсем друг въпрос. Темата за неплатежоспособните фирми бе повдигната от Анелийз Додс от Лейбъристката партия, която е министър на финансите в сянка.

Великобритания затвори врати за работници от ЕС

Тя изрази притеснения за компаниите, които няма да могат да издържат финансово този период. Същевременно Додс приветства финансовия бонус за работодателите, но призова правителството да не се изплащат пари на работодатели, които и без друго нямат намерение да освобождават работници.

Опозицията има забележки относно някои детайли от мерките, но като цяло подкрепя напълно тези огромни разходи. Друго голямо разходно перо са предвидените 2 млрд. паунда за създаването на работни места, за които при определени условия правителството ще поеме изплащането на заплатите за период от 6 месеца. Надеждата е, че по този начин ще бъде създадена заетост за стотици хиляди млади британци.

5 милиарда за училища, болници и пътища

Големи суми са предвидени и за подобряване на инфраструктурата: 5 млрд. паунда ще бъдат похарчени за ремонти на училища, болници и затвори, за пътища и железопътни отсечки. Освен това правителството ще осигури 3 млрд. паунда за саниране на сгради.

В подкрепа на туристическия бранш и ресторантьорството ще бъде намален данъкът върху добавената стойност (ДДС) – от 20% на 5%. А през месец август всеки британец, който се храни извън дома, ще получи до 10 паунда отстъпка.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички