Великобритания дава извънредно 4,6 млрд. паунда на затворените бизнеси


Великобритания дава извънредно 4,6 млрд. паунда на затворените бизнеси
Снимка: iStock

3345

Британските власти представиха нов пакет за 4,6 млрд. паунда в подкрепа на бизнеса, който се мъчи да се справи с негативните последици от третата национална карантина, започнала тази седмица и имащ за цел ограничи новата много силна вълна на коронавирусни инфекции, обхванали страната.

Финансовият министър Риши Сунак заяви, че компаниите за търговия на дребно, както и тези от хотелиерския, ресторантьорския, туристическия и развлекателния бизнес, ще могат да поискат нови еднократни безвъзмездни средства на стойност до 9000 паунда, които да им помогнат през първите месеци на 2021 г. Очаква се тази опция да бъде достъпна за над 600 000 компании в цялата страна.

Премиерът Борис Джонсън обяви късно снощи, че страната влиза в общ строг локдаун, подобен на този от месец март, като посочи, че силно заразният нов щам на коронавирус, идентифициран за първи път във Великобритания през ноември, се разпространява толкова бързо, че рискува да порази Националната здравна служба (NHS) в рамките на 21 дни.

"По време на пандемията предприехме бързи действия за защита на живота и поминъка и днес обявяваме допълнителна парична инжекция в подкрепа на бизнеса и работните места до пролетта", заяви Сунак.

"Новата финансова помощ ще помогне на бизнеса да премине през предстоящите месеци и от решаващо значение е, че ще помогне за запазването на работните места, така че трудещите се да бъдат готови да се върнат на работа, когато бизнесът ще може да отвори отново", посочи още той.

В допълнение към безвъзмездните средства на стойност около 4 млрд. паунда, правителството ще предостави 594 млн. паунда на местните власти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия за подпомагане на фирми, които не са успели да се класират за безвъзмездните средства.

През ноември миналата година Сунак заяви, че мерките, предприети до този момент за подпомагане на икономиката да се справи с негативните последици на пандемията, ще струват около 280 млрд. паунда през тази финансова година.

Междувременно Риши Сунак заяви, че правителството най-вероятно ще разгледа през март възможните допълнения и модификации на финансовата помощ за бизнеса, засегнат от коронавирусната пандемия.

"Мисля, че бюджетът в началото на март е отлична възможност да направим равносметка на обхвата на подкрепата, която сме въвели, и да представим следващия етап от нашия икономически отговор на коронавируса по това време", заяви той.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички