Зад полярния кръг: Откриха най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа


Зад полярния кръг: Откриха най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа
Снимка: iStock

17556

Най-голямото известно находище в Европа на редкоземни елементи беше открито в Северна Швеция. То се намира в района на малкото градче Кируна, разположено в шведската част на Лапландия, отвъд Северния полярния кръг (т.е. в Арктика), което е най-северното населено място в страната.

Новото находище е открито съвсем близо до мина за желязна руда и съдържа повече от един милион тона редкоземни оксиди, съобщи шведската държавна минна компания LKAB, цитирана от AFP.

Находището може да изиграе ключова роля за производството на критично важните суровини, без които екологичният преход не би могъл да се реализира, посочва в изявление изпълнителният директор на LKAB Ян Мострьом.

Редкоземните минерали са от съществено значение за много високотехнологични производствени процеси и се използват в електрически превозни средства, вятърни турбини, преносима електроника и микрофони и високоговорители, пише Reuters.

Тези суровини в момента не се добиват в Европа, която изпитва проблеми с доставките им от далечни държави. Търсенето на тези елементи се очаква да се повиши сериозно през следващите години поради нарастването на електрическите превозни средства и възобновяемата енергия. "Без мини не може да има електрически превозни средства", подчертава Мострьом.

Засега не е ясно какви са запасите на находището и вероятно ще са необходими няколко години, за да се проучат условията за рентабилен и устойчив добив. Започването на добива в Кируна ще бъде дълъг процес и зависи главно от това колко бързо ще бъдат получени необходимите разрешителни. Въз основа на натрупания опит мога да кажа, че това вероятно ще стане след "10 до 15 години", посочва той.

Подкрепа от властите

Шведският министър на енергетиката Еба Буш отбеляза, че "нуждата от минерали" е голяма, тъй като ЕС се стреми да премине към производство без изкопаеми горива.

Европейският съюз се съгласи постепенно да премахне новите превозни средства с емисии на въглероден диоксид до 2035 г., като на практика забрани автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Европейската комисия смята, че редкоземните елементи са сред най-критичните ресурси за региона. По-голямата част от редкоземните елементи в момента се добиват в Китай. Китай забранява износа на редки земни метали

"Електрификацията, самодостатъчността и независимостта на ЕС от Русия и Китай ще започнат в мината", подчерта шведският министър. Тя призова политиците да осигурят на индустрията необходимите условия "за преминаване към екологично производство без изкопаеми горива".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Металът, който е по-ценен от златото, не спира да поскъпва

Китай разполага с мощно оръжие в търговската война със САЩ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички