Китай забранява износа на редки земни метали


Китай забранява износа на редки земни метали
Снимка: Art of mining

8124

Китай въведе строг контрол върху проучването и добива на редки земни метали и ограничи износа им. По последни данни на митниците, износът на тази категория метали през декември е бил 3657,3 тона, което е спад от 32,5% спрямо същия период на предходната година. Местни медии изчислиха, че общият износ на редки земни метали през 2019 г. е намалял до 46 330 тона, най-ниското ниво от 2015 г. насам, предаде China Radio International.

Тенденцията е износът на редки метали от Китай да намалява, тъй като секторът е в процес на трансформация. Вместо да купува продукти от държави като Япония, която внася от Китай редки земни метали и после му продава обратно преработени продукти на по-високи цени, Пекин се опитва да премине към модел, при който тези продукти ще се произвеждат в страната, посочва Лиу Ънцяо, енергиен анализатор в пекинската компания Anbound Consulting.

Договорите за продажба на редки земни метали, както и проекти за проучване и добив на радиоактивни материали, ще бъдат обект на стриктен контрол, увери Лин Юемин, заместник-министър на природните ресурси, заяви на пресконференция миналата седмица. Въпреки това, проектите ще могат да бъдат прехвърляни на конкретни органи, уточни той, цитиран от в. "24 часа".

"Ясно е, че Китай ще контролира строго редките земни минерали като стратегически ресурс… Въпреки че може да не ги използва като коз в преговорите за разрешаване на инициираната от САЩ търговска война, очевидно е, че Китай има предимства по отношение разходите за добив и рафиниране в сравнение с Вашингтон", отбелязва Лиу Ънцяо.

През миналата година САЩ започнаха да търсят нови източници на редки метали и се ориентираха към Австралия и Канада. Въпреки това, специалисти смятат, че развитата индустриалната верига и достъпна цена в Китай означават, че ще направят трудно за американските компании да спрат да разчитат на страната.

Китай контролира над 85% от световния капацитет за обработка на редки земни метали, според компанията за пазарни проучвания Adamas Intelligence. Те са ключов ресурс за производството на високотехнологични продукти - компютри, смартфони, електромобили, вятърни турбини и др.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички