България ще доставя газ на Гърция и Македония от 1 януари


България ще доставя газ на Гърция и Македония от 1 януари
Снимка: БГНЕС

4974

България е готова да осигури транзитни доставки на газ за Гърция и Северна Македония от тръбопровода "Турски поток" от 1 януари 2020 г., заяви главният изпълнителен директор на държавната газова компания "Булгартрансгаз" Владимир Малинов в интервю за в. "24 часа".

Това е възможно, след като на 30 ноември "Турски поток" беше свързан с "Балкански поток" (както се нарича газопроводът на наша територия).

През тази седмица "Булгартрансгаз" ще започне да запълва 11-те км газопровод и измервателната станция "Странджа", а турската страна ще запълва 140 км от газопровода на тяхна територия.

Ние ще сме готови към 15 декември, надявам се те да приключат към 20-и, обяви Малинов. По този начин ще бъде осигурен газ за България, Гърция и Северна Македония.

Дори от началото на годината да спре транзитът на руски газ през Украйна към България по Трансбалканския газопровод, ние сме подготвени празниците да ги прекараме спокойно, увери Малинов. С новия газопровод посоката за транспортиране на газ се обръща - от Гърция или Турция през България към Румъния, Молдова и Украйна.

На 31-ви май догодина ще приключи полагането на тръбите до сръбската граница, а след това по газопровода ежедневно ще се доставят по 8,75 млн. куб. метра. Това значи около 3 млрд. куб. м на година, а потреблението на Сърбия е 2,4 млрд. куб. м на година. Докато се полагат новите тръби, ще се използва съществуващата българска газопреносна мрежа.

Изграждането на 484-километровия "Балкански поток" през българската територия ще бъде напълно завършено до края на следващата година. Българският премиер Бойко Борисов заяви през ноември, че доставките на газ по "Турски поток" от България до Сърбия ще започнат през май 2020 г.

Първоначално се планираше газопроводът през българската територия – продължението на "Турски поток" – да бъде пуснат в експлоатация до края на 2019 г., но възникнаха проблеми с процедурата за избор на изпълнител, което доведе до 6-месечно забавяне в изпълнението на проекта.

Руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено бави изграждането на газопровода "Турски поток" на своя територия и предупреди, че ключовият газов проект може да ни заобиколи.

Българският премиер Бойко Борисов отговори, че страната изгражда "Балкански поток" възможно най-бързо, а забавянето се дължи на спазването на процедурите на Европейския съюз. Той увери, че газопроводът ще бъде завършен преди края на следващата година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички