Металът, който е по-ценен от златото, не спира да поскъпва

Металът, който е по-ценен от златото, не спира да поскъпва
Източник: iStock

Паладият далеч не е сред най-популярните ценни метали. Но пък със сигурност е един от най-желаните, което изстрелва стойността му в небесата. Само през последните две седмици той е поскъпнал с над 25%, а цената му почти се удвои през изминалата година.

Със своите около 2500 долара за унция паладият е значително по-скъп от златото, а силите, които движат цената му нагоре, едва ли скоро ще престанат да действат, пише BBC.

Но какво е паладий, за какво се използва и защо цената му се повишава?

Паладият е е лъскав бял метал от групата на платината, заедно с рутений, родий, осмий и иридий. По-голямата част от неговите запаси са в Русия и Южна Африка. Той основно се добива като страничен продукт при добив на други метали, обикновено платина и никел.

За какво се използва?

Той е жизненоважен компонент в катализаторите – част от изпускателната система на автомобила, която контролира емисиите – и се срещат основно при бензиновите и хибридните автомобили.

Над 80% от паладия се използва в тези устройства, които превръщат токсичните газове, като въглероден окис и азотен диоксид, в по-малко вредни азот, въглероден диоксид и водни пари. В много по-малка степен се използва в електрониката, стоматологията и бижутерията.

Повишаващата се стойност на метала през последните години отбеляза скок в кражбите на катализатори по целия свят. По данни на Лондонската полиция броят на кражбите през първите 6 месеца на 2019 г. е над 70% по-голям от цялата предходната година.

Защо цената му се повишава?

Търсенето на паладий изпреварва предлагането и това се случва от известно време. Очаква се произведеното количество от метала през 2019 г. да бъде под глобалното търсене за осма поредна година.

Като вторичен продукт при добива на платина и никел, минните компании имат по-малка гъвкавост за увеличаване на производството на паладий в отговор на нарастващите цени.

И този недостиг изглежда ще продължи - през миналата седмица Южна Африка, която произвежда около 40% от световните доставки, заяви, че продукцията на метали от групата на платината, включително паладий, е спаднала с 13,5% през ноември в сравнение с година по-рано.

Междувременно търсенето на паладий от производителите на автомобили рязко се е увеличило поради редица причини.

Правителствата по света, по-специално в Китай, затягат правилата, опитвайки се да се справят със замърсяването на въздуха от бензиновите превозни средства.

В същото време скандалът "Дизелгейт" накара потребителите в Европа да се отдръпнат от дизеловите коли, които използват най-вече платина в своите катализатори, а вместо това купуват коли на бензин, които използват паладий.

Търговската сделка между САЩ и Китай, която беше подписана по-рано този месец, също повиши цените. Търговците очакват споразумението да намали натиска върху глобалния икономически растеж и да забави спада в продажбите на китайски автомобили.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.