Инвестирайте в злато, валутите ще губят стойност


Инвестирайте в злато, валутите ще губят стойност
Снимка: iStock

11934

В продължаващата ситуация на ниски лихви златото изглежда най-сигурният актив, а цената му ще продължава да расте.

Около това мнение се обединяват все повече експерти, поредният от които е известният американски инвеститор Марк Мобиус.

"Според мен физическото злато е пътят напред поради невероятното увеличение на паричното предлагане", смята Мобиус, който е основател на Mobius Capital Partners.

"Всички централни банки се опитват да намалят лихвените проценти, наливат пари в системата. Освен това имате всички криптовалути, така че никой наистина не знае колко валута е налична", каза Мобиус пред CNBC.

На фона на очакванията за забавяне на глобалния растеж централните банки по света намаляват лихвените проценти, тъй като се стремят да увеличат предлагането на пари в икономиката, да стимулират търсенето и да дадат тласък на растежа.

Мобиус препоръчва инвеститорите да държат 10% от инвестициите си във физическо злато, а останалите да вложат в акции, разчитайки на дивиденти. Това е рецептата, особено ако доларът поевтинее.

Според него американското правителство и президентът Доналд Тръмп не искат силен долар. "Те със сигурност ще се опитат да отслабят долара спрямо други валути и разбира се, това е състезание към дъното. Защото, щом го направят, другите валути също ще отслабнат", предвижда Мобиус.

"Хората най-накрая ще разберат, че трябва да имате злато, защото всички валути ще загубят стойност", смята той.

Златото може да запази стойността си много по-добре от другите форми на валута и традиционно е безопасно убежище в моменти на нестабилност на пазара.

По-слабият долар има тенденция да повишава цената на златото, тъй като световната търговия с благородния метал е деноминирана в щатски долари. "В крайна сметка златото е средство за размяна. Това е стабилна валута по някакъв начин", твърди Мобиус.

Централните банки изглежда споделят мнението на популярния инвеститор, тъй като активно купуват злато.

През първата половина на годината паричните институции са купили 374 метрични тона злато, съобщава Световният съвет по златото. Това е най-голямото нетно увеличение за първото полугодие от 2000 г. насам.

"Дълбоко в себе си, централните банкери вярват в златото, но не искат да го казват, защото ... няма да могат да създадат нова валута", каза Мобиус.

В средносрочен план централните банки предвиждат промени в международната парична система, с все по-голяма роля за китайския юан и златото.

Китай също инвестира в злато – централната банка увеличава златните си резерви от 8 месеца, добавяйки нови 10 метрични тона от благородния метал през юли. Властите в Пекин пък частично вдигнаха ограниченията върху вноса на злато.

"Китай е най-големият производител на злато. И освен това купуват злато, така че никой всъщност не знае колко точно имат в трезорите. Сигурен съм, че се увеличава с доста добри темпове", казва Мобиус.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички