Нова измама: Бензиностанции ни лъжат с остъпката за горивата


Нова измама: Бензиностанции ни лъжат с остъпката за горивата
Снимка: iStock

57413

Малко повече от месец след като беше въведена отстъпката за горивата, съвсем естествено започнаха и първите измами по прилагането ѝ. Бензиностанции, обявили много ниски цени на горивата, не отчитат отстъпката от 25 стотинки за литър и си я прибират, мамейки и клиентите, и държавата. Това съобщи пред Expert.bg Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Въпросните бензиностанции казват на клиентите си, че не дават отстъпката от 25 стотинки, "забравят" да им дадат касова бележка за зареденото гориво, а после отчитат продажбата пред НАП все едно клиентът е получил отстъпката и прибират разликата от 25 стотинки на всеки литър. Не всички бензиностанции ще предлагат мярката от 25 ст. за гориво

Порочната практика засега не е масова, но се е развила особено в последните 2 седмици. "Най-разпространена е в малките населени места и най-вече по Черноморието. Това е поредното точене на пари от някаква мярка, в случая е с отстъпката за горивата", казва Терзиев. По думите му най-често това се случва в обекти, които държат ниска цена. От измамата се облагодетелстват или собственикът, или касиерката, която нерядко му е роднина или близка. "Затова независимо къде зареждате бензин и дизел, трябва да искате касов бон.", съветва шефът на БПГА.

Ако клиентът бърза или откаже отстъпката, търговецът без никакъв проблем може да прибере разликата от 25 ст. за себе си. "Когато човек не си вземе касовия бон, бензиностанцията обикновено няма какво да го прави. Но сега започнаха да го усвояват наобратно – да го търкат като билет от лотарията с печалба по 25 стотинки", отбелязва Терзиев.

При настоящия режим някоя бензиностанция или верига от такива може официално да не дава отстъпката за гориво, но фактически да си я прибира, ощетявайки купувача и държавата. НАП вижда, че бензиностанцията отчита отстъпката, но не може да контролира дали клиентите реално я получават. БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца

"Това е много тежко нарушение на поне 3 данъчни закона: кражба от държавния бюджет, документна измама, укриване на данъци, недаване на касова бележка на клиента. А в същото време тези хора искат държавна помощ за компанията си", казва Терзиев.

Скоро от БПГА ще обсъдят проблема с НАП. Приходната агенция е взела мерки, но направените проверки засега не постигат особен ефект. "Време е НАП и други държавни органи да проверят подобни обекти с някой "случаен" купувач", препоръчва Живодар Терзиев.

Уж сме против, но се възползваме

От самото начало малките бензиностанции бяха скептични към отстъпката за гориво, някои дори я бойкотираха. Твърдяха, че 25 стотинки са твърде много, че продават достатъчно евтино и не виждат смисъл от подобна отстъпка. После обаче постепенно я възприеха. Търговци, които преди са били категорично против системата с отстъпките, сега се опитват да мамят, възползвайки се от нея.

"Първите 3 седмици тези бензиностанции казваха на клиентите, че не дават отстъпката и те спряха да ги питат за нея. А после започнаха да си я осребяват и да правят допълнителна печалба на гърба на хората. Това не е печалба, а пълна измама", обяснява Живодар Терзиев.

Ако някой търговец не е участвал в схемата с остъпката първите 2-3 седмици и сега през август изведнъж реши да се включи, е редно НАП да му направи бърза проверка дали реално дава отстъпката на клиентите си, смята председателят на БПГА.

Самите правила, по които се предоставя отстъпката, дават възможност за злоупотреби. Схемата е разрешена на всички бензиностанции и е изцяло по желание – те по всяко време могат да се включат. Тъй като няма ясни критерии, търговците сами решават дали да дават отстъпката за конкретно гориво, или за всички горива, дали само денем, или само нощем.

Малките бензиностанции се оплакват, че осчетоводяването на отстъпката пред НАП е трудно, нужни са доста операции за всяка касова бележка, за да може всичко да е коректно и да си поискат парите. За да дават отстъпката, бензиностанциите се наложило да купуват нов софтуер за фискалните устройства. Според експерти от бранша това са нелепи оправдания.

Ефектът от отстъпката и цените на горивата

Благодарение на отстъпката, българите са започнали да купуват повече горива. Макар отначало мнозина да я оплюха, хората чакаха с нетърпение да влезе в сила и започнаха да се възползват от нея. "Има оживление сред хората: и заради отпускарския сезон, в който ходят на почивка и на море, и заради отстъпката", смята шефът на БПГА.

Добавяйки и отстъпката за лоялните клиенти на бензиностанциите, цената пада с общо 30-35 стотинки на литър. Напоследък петролът също спря да поскъпва, а в резултат на това цените на горивата в средните и по-малки градове намаляха до 3.20 – 3.25 лева за литър. С остъпката тези цени падат до 2.90 – 2.95 лв., т.е. трайно под психологическата граница от 3 лева. Горивата поевтиняват, ето къде да заредим бензин под 3 лева

Иван Кашилски, председател на Асоциацията на търговците на горива, счита, че мярката с отстъпката от 25 ст./л е в полза главно на най-големите вериги бензиностанции в България. "Големите вериги си направиха огромни комплекси, сега инфлацията намали продажбите и те се чудят какво да правят.", твърди Кашилски, цитиран от "Сега". Бензиностанциите въведоха по-големи отстъпки и за по-скъпите горива

Малките бензиностанции продават по-евтино, но големите вериги дават много по-големи отстъпки, подчертава Терзиев и добавя, че цените са близки, тъй като пазарът не търпи големи разлики.

Той няма против ниските цени, но е категорично против злоупотребите. "Ако един търговец държи ниска цена, взема парите на клиента и с тази измама прибира още 25 ст., това по никакъв начин не бива да се приема за нормално", призовава Живодар Терзиев.

Тези "оттечки" намаляват парите в бюджета за остъпката и така ощетяват повечето шофьори. Освен това създават неприятното усещане, че българите винаги търсим начин да измамим и прецакаме системата, за да спечелим някой лев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на горивата падат, има бензин под 3 лева с отстъпката

Най-често с отстъпка зареждаме дизел, газ и бензин

Веселин Марешки напуска бизнеса с горива, продава бензиностанциите VM Petroleum

Метанът удари невиждано висока цена, останалите горива поевтиняват

Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички