Обезсмисли ли се отстъпката за горивата - как се промениха цените?


Обезсмисли ли се отстъпката за горивата - как се промениха цените?
Снимка: iStock

2612

Отстъпката от 0,25 лв. за горивата се е обезсмислила. Причината е, че бензинът и дизелът са поскъпнали поне с 30 стотинки, откакто мярката беше обявена. Това заяви в ефира на NOVA икономистът Георги Ангелов. БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца

"Трябва да гоним намаление на цената, не само тази отстъпка. Самата цена да бъде намалена до под 3 лв. Ние все пак получихме изключение от ембаргото на руския петрол и той е много евтин в момента. Себестойността е много под 3 лв. Трябва да работим за сваляне на надценката", обясни той. По думите на Ангелов реалната цена на горивата е под 2,70 – 2,80 лв. Не всички бензиностанции ще предлагат мярката от 25 ст. за гориво

Как се промениха цените на горивата?

Нека видим кога последно цената на горивата е била с тези стойности. За целта трябва да се върнем няколко месеца назад до 2 март, когато цената на бензина и дизела е била съответно 2,68 лв. и 2,74 лв. Оскъпяването спрямо цената на горивата днес (А95 – 3,40 лв. и дизел – 3,55 лв.) е съответно с близо 27% при бензина и с 29,6% при дизела. 

Само за месец горивата у нас са поскъпнали с 10-15 стотинки на литър. На 12 юни бензинът е струвал 3,31 лв., а дизелът 3,38 лв. Цената им е нараснала съответно с 2,7% при бензина и с 4,8% при дизела. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?

Ако се върнем 5 месеца назад до 12 февруари, малко преди началото на войната – бензинът е струвал средно 2,49 лв., а дизелът – 2,56 лв. Оскъпяването спрямо днешните цени е съответно с 36,5% при бензина и с 38,7% при дизела.

Преди точно една година – на 12 юли 2021 г., когато горивата поскъпваха много по-бавно, сме плащали 2,18 лв. за бензин и също толкова за дизел. Днешните цени са по-високи с 56% при бензина и с 63% при дизела.

Възможни са по-ниски цени

Икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова подчерта, че цената не се формира само от разходите за добиване на ресурса, а и от очакванията на търговеца за бъдещите цени и доставки. "Когато ЕС налага санкции, това поражда у търговците несигурност дали в следващия момент ще купят и на каква цена. Именно заради това те изпреварващо увеличават цените", обясни експертът. Горивата у нас могат да са много по-евтини

По думите на Георги Ангелов в момента на пазара се наблюдава свръхпечалба. Нормалният марж на една рафинерия е 5-10 долара на барел, а в момента маржовете в България са може би към 80-100 долара на барел. Лоша новина: Вече купуваме петрола по 250 долара за барел

"Имаме един доминиращ играч на пазара и той е получил изключение от ембаргото, той получава ембаргова стока, която е евтина. Всички други в Европа нямат достъп до тази ембаргова стока, ние сме му дали достъп до нея и трябва да искаме да ни върне нещо обратно под формата на по-ниски цени. В противен случай защо му даваме това изключение, ако цената ще е колкото в чужбина.", обясни Ангелов. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

Григорова смята, че трябва да се наложи таван на цената. "У нас влиза и петрол от Румъния, но по бензиностанциите особена разлика няма. Това е стандартно поведение на търговеца – той се възползва от ситуацията. Ако няма регулации, няма как да се надяваме на по-ниски цени", обясни тя. 

По думите на икономистът от КТ "Подкрепа" цената навсякъде е много висока и това не е породено от разликата на петрола, който ползваме, защото и досега ползвахме различен петрол, и досега цените бяха различни. "Спомняте си, че имаше период, в който българите пътуваха до съседни държави, за да зареждат горива, така че това не е в резултат на различния петрол. Очевидно е, че ситуацията в световен мащаб води към повишаване на цените. Очевидно е, че в България имаме монополист, но имаме и други играчи, които обаче продължават да продават на същите цени, така че ако няма някаква сериозна регулация, няма как да очакваме намаление", категорична е Григорова. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

Това, което може да се направи според икономиста е да се даде условие на рафинерията – "Ако искате по-евтина ембаргова стока, намалявате цените, иначе няма да ви даваме ембарговата стока". Това може да бъде направено както от правителството, така и от ЕК, както и през Комисията за защита на конкуренцията, според Ангелов. Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Григорова обясни обаче, че се опасява, че управляващите нямат желание това да се случи, тъй като по думите ѝ отговорът от страна на Асен Василев е да уволни всички членове на Комисията, което тя определи като несериозен подход, към определено сериозен проблем. Политиците се чудят как да овладеят цените на горивата

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко петрол внася ЕС от Русия и кои страни са най-зависими?

Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол

Гърция е на нокти: Бензинът скача до 3 евро за литър

Бензинът в Кипър достигна невиждан връх

Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички