Гърция е на нокти: Бензинът скача до 3 евро за литър


Гърция е на нокти: Бензинът скача до 3 евро за литър
Снимка: iStock

21761

Скоро цената на литър бензин в Гърция ще достигне 3 евро, което ще взриви пазара, предупреждават собствениците на бензиностанции.

"На пазара на горивата действа мафия, която пере пари чрез бензиностанциите", каза пред телевизия Sky председателят на Съюза на собствениците на бензиностанции в област Атика Мария Занга.

Тя допълни, че всички в сектора познават хората, участващи в тази престъпна схема, но се страхуват за живота си, защото вече е имало няколко предупредителни акции срещу граждани, готови да свидетелстват.

Занга каза, че е невъзможно литър бензин на едро да струва 2 евро и 21 цента, а някои бензиностанции да продават под тази цена. Журналистите в студиото призоваха прокуратурата да започне разследване.

Средната цена на литър безоловен бензин е 2 евро и 40 цента, а на островите е поне с 20 цента по-скъпо, по данни на гръцкото министерство на развитието. До няколко дни или седмица ще достигнем цена 3 евро за литър, категорични са служителите от бензиностанциите.

Средната цена на най-масовия бензин в страната е 2,20 евро за литър, като се е повишила с 13 евроцента (6,24%) за последния месец. Горивото е поскъпнало с почти 28 евроцента (14,32%) за изминалите 3 месеца, в които бушува войната в Украйна, показват данните на специализирания портал fuelo.net. Тенденцията е поскъпването да продължи.

Гръцката опозиция отново призова незабавно да се сложи таван на цените на горивата, защото гърците получават помощ за бензин само до края на този месец. Унгария сложи таван на цените на горивата

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на горивата в България продължават да се покачват

Хърватия върна тавана на цените на горивата

Швеция сваля временно данъка върху горивата заради ръста на цените

Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички