Хърватия върна тавана на цените на горивата


Хърватия върна тавана на цените на горивата
Снимка: iStock

6663

Хърватското правителство наложи таван на цените на дребно на бензина и дизела за следващите 30 дни, за да предпази потребителите от рязко покачване на цените и да озапти растящата инфлация. Това е третото подобно ограничение на цените след тези през октомври и ноември. Целта остава същата - облекчаване на въздействието на глобалното увеличение на цените на горивата върху икономическото възстановяване и жизнения стандарт на страната.

"Поради внезапни и резки промени в цените на петрола и петролните деривати, както на световния пазар, така и на най-близкия ни референтен средиземноморски пазар, най-високите цени на дребно, произтичащи от дисбаланса между текущото търсене и предлагане, трябва да бъдат ограничени за определен период от време", се казва в прессъобщение на хърватското правителство.

Бензинът A95 ще се продава на максимална цена от 11,37 куни (1,51 евро) за литър, таванът за евродизела ще бъде 11,29 куни (1,5 евро), а по-нискокачественият евродизел, използван в селското стопанство, рибарството, аквакултурите и ветроходството, ще се търгува по максимум 6,50 куни (0,86 евро) за литър. Цените на първокласните горива няма да бъдат ограничени, предава SeeNews.

От началото на февруари горивата в балканската държава поддържат високи цени - най-масовият бензин A95 достигна 11,45 куни/литъра (1,52 евро), а дизелът - 11,34 куни (1,51 евро). Вследствие на снощното решение на правителството днес и двата основни вида гориво спаднаха с няколко липи (хърватските стотинки, б.р.) - съответно до 11,37 куни и 11,28 куни, по данни на специализирания портал fuelo.net. Горивата в Хърватия остават по-скъпи от тези в България, като разликата е около 40 стотинки на литър. Как се движат цените на горивата у нас - четете тук

Проблемът с инфлацията

Средната годишна инфлация в Хърватия се ускори до 2,6% през миналата година от 0,1% през 2020 г., съобщи националната статистическа служба миналия месец.

Хърватските власти се стремят да поддържат стабилни потребителските цени, тъй като се готвят да влязат в еврозоната от началото на 2023 г. Хърватия разкри как ще приеме еврото

Само през декември инфлацията на потребителските цени се ускори до 5,5% на годишна база, след като през ноември се увеличи с 4,8%, се казва в месечен доклад за инфлацията на статистическата служба.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хърватия изпреварва България в приемането на еврото

Хърватите скоро ще плащат в куни и евро

България, Румъния, Хърватия – чия икономика ще расте най-бързо?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички